Здраве и красота

4 начина да се предпазите от рак на кожата, освен UV-защитата

Превенцията е от първостепенно значение

13.03.2019г. / 11 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ракът на кожата е един от най-разпространените в света. Той е агресивен, развива се бързо и ако не бъдат предприети навременни мерки, може да се окаже смъртоносен. Добрата новина е, че меланомът може да се овладее при достатъчно ранна диагностика и моментална лекарска намеса. Немалка е и отговорността на всеки от нас в превенцията на рак на кожата. Изследвания на Световната здравна организация констатират, че честотата на появата на заболяването се е увеличила, също така е спаднала и възрастовата граница.

Всички знаем, че е необходимо да се предпазваме от вредните UV-лъчи с помощта на слънцезащитна козметика. Знаем също, че не трябва да се излагаме прекалено дълго на слънце, особено в горещите летни дни, но и през останалото време от годината.

Нетипични места, на които може да възникне рак на кожата

Какво още трябва да знаем за превенцията на рак на кожата, за да избегнем появата на това опасно заболяване?

1. Спете достатъчно.

Тялото се нуждае от регулиран циркаден ритъм, който да отговаря за правилното освобождаване на мелатонин. Той е един от най-важните хормони в тялото, влияещи върху телесното тегло, репродуктивните способности, растежа на косата и възстановяването на клетките в организма. Тоест неговите функции далеч надхвърлят контрола на съня, както сме свикнали да смятаме за мелатонина.

Този хормон има доказано действие като „чистач“ на свободните радикали, което е по-силно от това на някои антиоксиданти, например витамин С и витамин Е. Една от най-важните роли за здравето на кожата, които мелатонинът играе, е да я предпазва по естествен път от UV-лъчите. Като мощен антиоксидант, той блокира увреждането на клетките от свободните радикали и слънчевите лъчи. Намалява възпалението в клетките и допринася за регенерирането им. Ето защо е важно да спим достатъчно.

2. Яжте храна в цветовете на дъгата.

Продължителното излагане на слънце може да увреди естествения антиоксидантен резерв в кожата, предпазващ от развитие на рак. В резултат се създават увреждания на клетките и ДНК, което увеличава риска от меланом.

Храненето с природни продукти, съдържащи антиоксиданти, е добър начин да заместим недостига на тези важни съединения в тялото. За да си набавите така необходимите антиоксиданти чрез храната е важно да се храните разнообразно и по възможност да не се лишавате от цветни хранителни продукти в цялата палитра на дъгата.

Включете зелени, червени, лилави, бели, жълти плодове и зеленчуци. Сред най-богатите на антиоксиданти са ягоди, кейл, авокадо, моркови, тиква, сладки картофи, коприва, спанак, тъмнозелени листни зеленчуци.

5 кожни заболявания, подсказващи за други здравословни проблеми

Тези храни притежават противовъзпалителни, имуномодулиращи и антиоксидантни свойства, което се счита за обещаваща комбинация в превенцията на меланом.

Свързани статии

3. Пийте кафе.

Една много добра причина да не се отказвате от кафето е неговото полезно действие в предпазването от рак на кожата. Проучване, цитирано от mindbodygreen.com констатира, че колкото повече кофеин приемаме, толкова по-малък е рискът от поява на меланом. Злоупотребата с кофеин, разбира се, има своите негативни ефекти, така че не прекалявайте с кафето. Но пък и не го пропускайте. Пийте поне една чаша всеки ден.

4. Оглеждайте тялото редовно.

Колко често се сещате да разгледате тялото си подробно за смущаващи или съмнителни кожни изменения? Превенцията е най-важното нещо в предпазването от рак не само на кожата, но и на други части от тялото. Отделяйте си по един ден в месеца, в който да разгледате щателно цялото си тяло. Ако забележите нещо, веднага се консултирайте с лекар.

Коментирай