Здраве и красота

Натурални енергийни напитки, заместващи кафето

С какво да заменим кофеина

07.03.2019г. / 07 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любителите на кафето често прекаляват с пиенето на черната напитка. Тя е ободряваща, ароматна, неустоима, има своите ползи за здравето, но само в малки количества. Доказано е, че злоупотребата с кофеина може да увеличи сериозно риска от сърдечносъдови, нервни заболявания, болестта на Паркинсон, заболявания на храносмилателния тракт и много други.

Твърде многото кафе е вредно. Но с какво да го заместим? Как да се ободрим рано сутрин или следобед, когато неистово имаме нужда от чаша горещо кафе?

Домашни енергийни напитки

Отговорът е прост – с помощта на полезни напитки с природни продукти, които имат енергизиращ ефект. Те са прекрасен заместител на кафето.

Сок от нар

Сокът от нар, подобно на кафето, е препълнен с антиоксиданти. Съдържа естествени нитрати, които подобряват кръвообращението, разширявайки кръвоносните съдове. Подобряването на кръвообращението и доставката на кислород и хранителни вещества до всяка клетка има енергизиращ ефект.

Чай от мента

Чаят от мента има фантастични ободряващи свойства. Той помага за циркулацията на кръвта, освен това вкусът му допринася за усещането за свежест рано сутрин. Помага и при стомашно-чревни неразположения.

Тоник с лимон и джинджифил

Вместо кафе изпийте чаша тоник с лимон и джинджифил. Накиснете парче джинджифил в чаша вода за през нощта. На сутринта я допълнете със сока от ½ лимон. Напитката има антибактериални свойства, потиска апетита и дава енергиен тласък.

Билки за мощна стимулация на енергийните нива

Зелен чай матча

Японският зелен чай матча е също толкова добра енергийна напитка, каквато е кафето.Ако търсите добра алтернатива, матча е добър избор.

Чай от женшен

Коренът от женшен заема важна част от източната медицина. Неговото въздействие се е доказало през вековете. Той има приятен, леко горчив вкус. Активните вещества в него помагат за ободряване, отслабване и поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

Коментирай
Здраве и красота