Здраве и красота

За глаукомата – тихият крадец на зрението

В България пациентите с глаукома са между 70 и 80 хиляди

06.03.2019г. / 15 25ч.
Мария Дуковска
За глаукомата – тихият крадец на зрението

Все повече българи страдат от глаукома. Заболяването, известно като тихия крадец на зрението, се проявява при хора над 45-годишна възраст. Откриването му обаче е трудно и невъзможно без редовна профилактика при очен лекар. Затова и месец март е посветен на борбата с глаукомата.

В България пациентите с глаукома са между 70 и 80 хиляди. Основната проблематика е, че половината от пациентите всъщност не знаят, че имат това заболяване. Причината за това е, че глаукомата протича без оплаквания и симптоми“, обясни в „България сутрин“ офталмологът д-р Анна Ганчева.

По думите ѝ, необходимостта от очни прегледи, на които да се измерва очното налягане е огромна, но често пациентите нямат възможност да посетят клиника, която да има нужната апаратура. Офталмологът обясни пред Bulgaria ON AIR, че има голяма група от предглаукомни симптоми, които се срещат при млади хора. Между 20 и 40 години може да има завишено очно налягане, без да има глаукомен процес.

Доктор Ганчева посочи, че честата смяна на очилата е знак, че трябва да проверим очното си налягане и да се направи заснемане на очния нерв.

Често пациентите съобщават, че имат напрежение, замъгляване на зрението, главоболие, сълзене също“, обясни офталмологът.

Ганчева посочи, че най-важно е редовно да се измерва очното налягане и обясни, че пациентите, които страдат от глаукома в България, имат право на лекар, който да проследи лечението им.

Около 40 до 50 процента не знаят, че имат това заболяване, което би могло да бъде предотвратено и неслучайно казваме, че трябва да се води борба с глаукомата, а не профилактика, защото това заболяване е лечимо, ако се открие навреме“, посочи д-р Ганчева.

Според нея отношението към очното здраве в България е добро и продължава да се подобрява, но е нужно да се осигурява апаратура, която да позволява по-широк достъп до окото.

Коментирай