Здраве и красота

Домашни лекове при запушен нос

Как да облекчим хремата

11.03.2019г. / 06 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Запушеният нос е един от най-често срещаните симптоми при различни вирусни и бактериални инфекции, както и при усложнения, възникнали вследствие на тях. Носът се запушва и при алергични реакции, понякога дори и при смяна на температурата, ако влизате в топло помещение, а допреди малко сте били навън на студено.

5 начина да облекчите хремата

Каквато и да е причината за появата на хремата, можете да я облекчите с някои изпитани домашни средства, които помагат.

Хрян

Един много бърз начин да отпушите запушения нос е като използвате хрян. Той прочиства синусите и предизвиква втечняване на секрета и неговото извеждане от носа. Просто добавете повечко горчица с хрян към храната си. Можете да си направите и домашен сос с хрян от 1 супена лъжица стрит или настърган корен от хрян, 1 чаена лъжичка зехтин и 1 чаена лъжичка лимонов сок. Смесете това в блендер или с пасатор и го добавете към храната.

Компрес с джинджифил

Сварете корен от джинджифил във вряща вода. Изчакайте я да изстине малко, за да не изгори кожата ви. Натопете в нея памучна кърпа и я наложете върху челото и синусите. Компресът помага за отпушване и дрениране на запушения нос, а антибактериалните вещества на джинджифила проникват през кожата.

Инхалация с билки

В тенджера с вода сложете 3 супени лъжици мащерка и 3 супени лъжици мента. Кипнете водата. Покрийте главата с кърпа и направете инхалация с полезните антибактериални билки за около 10 минути.

Успокояващ масаж

Запушеният нос се нуждае от раздвижващ капилярите масаж. Той помага на естествения дренаж на синусите, успокоява болката и допринася за по-свободното преминаване на въздуха.

Състояния, които често се бъркат с алергия

Свързани статии

Масло от евкалипт

Етеричното масло от евкалипт има ментов мирис. Освен че отпушва носа, то има и антибактериални свойства, които убиват бактериите и патогените, причиняващи хремата.

Оцет

Разтворете една супена лъжица в чаша оцет и я изпийте на малки глътки. Оцетната киселина, както и калият в оцета помагат за отпушването на носа и предотвратяват размножаването на бактерии.

Чесън

Чесънът също има мощни антибактериални свойства. Освен това лютивата му природа допринася за провокирането на втечняването на секрета.

Коментирай