Здраве и красота

6 причини да хапваме мед и извара в комбинация

За добро храносмилане

25.06.2019г. / 16 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един вкусен, но може би подценяван продукт е изварата. В търговската мрежа можем да открием извара от различни видове млека, като краве, биволско, козе, с различна масленост, с добавена сол или безсолна. С извара приготвяме баници, салати, дип. Тя е лека за хапване и здравословно допълнение към нашата диета. Какво ще кажете за мед и извара? Някои диетолози препоръчват да консумираме тези два продукта заедно. Споделяме 6 ползи за здравето от тази вкусна комбинация.

1. Една от най-големите ползи от консумацията на извара и мед е, че получаваме здравословни протеини, калций и лактобацили, които подобряват чревната функция. Медът изобилства от важни витамини и минерали.

Хапвайте извара за отслабване и здрави кости

2. Двата продукта могат да се консумират заедно дори и ако спазвате диета, важно е разбира се, да не злоупотребявате с количеството, което ще изядете. Ако ви се хапва нещо сладко, мед и извара е чудесна комбинация, която няма да ви позволи да се изкушите и да хапнете нещо нездравословно.

3. Медът съдържа специални ензими, които насърчават правилното разграждане на мазнините.

Когато се опитвате да отслабнете, консумирайте извара с ниска масленост и без добавена сол. Освен с нискокалорично съдържание, тя е богата и на фосфор, магнезий, витамини А, В, Е и лесносмилаем протеин.

Свързани статии

4. Когато хапвате тези две суперхрани в комбинация, те се абсорбират за кратко време (за около час и половина – два) от храносмилателната система, без да се натоварват излишно черният дроб и панкреасът. Мед и извара се препоръчват като храна при отслабен имунитет след заболяване, настинка.

5. Качественият мед ще попълни витаминния резерв, подобрявайки функцията на стомашно-чревния тракт. Също така медът действа благоприятно на чревната перисталтика, нервната система и подобрява съня.

6. Ако искате да възстановите чревната микрофлора и да нормализирате обмяната на веществата, хапвайте мед и извара. Към тях може да добавите и няколко сурови ореха, което е подходящо и за закуска.

Коментирай