Здраве и красота

Рискови фактори за инфаркт, които могат да се контролират

И такива, които не могат

13.03.2019г. / 11 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърдечен удар или инфаркт може да сполети всеки човек по всяко време. През последните години възрастовата граница на това животозастрашаващо състояние падна драстично. От инфаркт умират или биват поразени хора на възраст около и дори под 20 години. По-голям процент на младите хора, засегнати от сърдечен удар, се регистрира в по-развитите западни общества. Част от предполагаемите причини за това са високите нива на стрес, напрегнатото ежедневие, консумацията на преработени и вредни храни, заседнал начин на живот.

5 заболявания на сърцето и техните симптоми

Съществуват много фактори, предполагащи повишен риск от инфаркт. Някои от тях можем да контролираме, за да сведем този риск до минимум. Над други обаче нямаме контрол. Кои са те?

Рискови фактори, които можем да управляваме:

Кръвно налягане

Следенето и контролирането на нивата на кръвното налягане е съществено. При правилен контрол на стойностите опасността от сърдечен или мозъчен удар е по-малка.

Висок холестерол

Натрупването на холестерол под формата на плаки по кръвоносните съдове създава висок риск от запушване. То от своя страна възпрепятства свободното преминаване на кръвта по съдовете. Намаленият приток на кислород и хранителни вещества кара тъканите на сърцето или мозъка да страдат, което в даден момент води до инфаркт или инсулт. За щастие холестеролът може да се контролира както със специална диета, така и чрез медикаментозно лечение.

Сърдечносъдови заболявания

Медицината е достатъчно напреднала, за да може да открива, диагностицира и лекува различни заболявания на сърдечносъдовата система. Сред тях са аритмия, сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето и много други. С точната терапия тези заболявания се контролират и поддържат в състояние на нисък риск от внезапен удар.

Диабет

Диабетът също е сред заболяванията, които се контролират с подобаващ хранителен режим и медикаментозно лечение. Ако не бъдат контролирани нивата на кръвната захар, тя може да доведе до увреждане на стените на кръвоносните съдове.

Злоупотреба с алкохол

Друг рисков фактор, който сме в състояние да контролираме волево, е консумацията на алкохол. Той е носител на съществен риск за сърдечносъдовата система, така че колкото по-малка е консумацията му, толкова по-малък е и рискът от инфаркт.

Диетични напитки

Изкуствените подсладители в диетичните напитки също са фактор за настъпването на инфаркт или инсулт. Те повишават значително нивата на кръвната захар, което прави овладяването ѝ по-трудно. Изследване, публикувано в списание „Stroke“ констатира, че изкуствените подсладители увеличават риска от инфаркт при жени в менопауза. По-плашещото е, че този риск се повишава дори при консумация на изкуствени подсладители веднъж седмично.

Диета за хора със сърдечносъдови заболявания

Пушене

Пушенето е вреден навик, който със сигурност може да се контролира и преустанови при силна воля.

Стрес

Високите нива на стрес, на които сме подложени в ежедневието си, значително повишават риска от инфаркт в ранна възраст. В зряла или напреднала възраст рискът е доста по-голям.

Хормон-заместителна терапия

Учените спорят от години дали хормон-заместителната терапия при жени в менопауза носи повишен риск от инфаркт. Все пак съществува хипотезата, че има взаимовръзка между сърдечния удар в тази възраст и приема на естроген и прогестерон за борба със симптомите на менопауза.

Рискови фактори, които не можете да контролирате:

  • Възраст;
  • Пол – според статистиката жените биват покосявани от инфаркт, защото средната им продължителност на живот е по-голяма, следователно имат повече време, в което потенциално да получат удар;
  • Раса – онлайн изданието на „Reader's Digest“ се позовава на изследване на Американската асоциация за борба с инфарктите, в което се казва, че по-висок риск от сърдечен удар имат афроамериканците, азиатците и латиноамериканците.
Коментирай