Здраве и красота

5 начина, по които стресът влияе на кожата

Преждевременна поява на бръчки

19.03.2019г. / 13 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как се грижите за кожата си? Ежедневно почистване, нанасяне на кремове, маски, масажи и т. н. От всичко това нашата кожа се нуждае, но не забравяме ли още нещо? Това, за което би ни благодарила е да се научим да управляваме тревожността и стреса в ежедневието си. Забравяме за тях, а те могат много да влошат състоянието на кожата. Как?

По-бавно зарастване на рани

Малка доза стрес има положителен ефект върху тялото ни, защото ни държи фокусирани. Но в забързаното ежедневие тази малка доза често преминава границите. Тревожността и хроничният стрес оказват влияние върху имунната система, което ни прави по-податливи на кожни инфекции. Също така, стресът може да е причина за по-бавното възстановяване на кожата от рани. Той забавя процеса на оздравяване, като отслабва нейната защита.

7 чудодейни маски за лице

Кожата ви е суха, червена, лющи се

Ако имате някои от тези кожни неразположения не само през зимните месеци, може би е време да намалите стреса. Високите нива на тревожност могат да окажат влияние върху естествените запаси от влага на кожата. Това може да се отрази на синтеза на хиалуронова киселина, което причинява сухота, споделят дерматолози. Също така стресът и тревожността могат да влошат състоянието на хора, страдащи от екзема.

Подмладяващи маски за лице и шия

Преждевременната поява на бръчки не е случайна

Стресът засяга не само повърхността на кожата, но може да окаже влияние и на клетъчно ниво. Теломерите са окончанията на хромозомите, които съхраняват ДНК. С течение на времето, тези теломери естествено се скъсяват, което може да причини клетъчно увреждане и да доведе до признаци на стареене, като появата на бръчки. Тревожността и стресът могат да ускорят този процес. Ето защо, ако искате да забавите появата на бръчки, намалете стреса.

Свързани статии

Формата на лицето може да се „промени“

Когато сме изложени на стрес, тялото ни синтезира хормона кортизол. Този хормон е враг номер едно на младостта на кожата, защото влияе върху колагена, разрушавайки съединителната тъкан, която е отговорна за гладкостта на кожата. Това е причина не само за появата на бръчки, но и за отпускане на контура на лицето, появата на торбички, което променя неговата форма.

Поява на пъпки

Ако акнето ви се е влошило или често ви излизат пъпчици, може би трябва да обвинявате стреса за това. Кортизолът може да окаже влияние върху отделянето на себум, както и да влоши състоянието на акнето, особено в долната част на лицето.

Коментирай