Здраве и красота

Здравословни ползи от консумацията на бобови растения

Защо са толкова важни за организма

14.03.2019г. / 06 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бобовите растения съдържат едни от най-полезните въглехидрати в царството на зеленчуците. Те се разграждат бавно и спомагат за отделянето на голямо количество енергия. Освен това поетапното им разграждане спомага за поддържане на стабилни нива на кръвна захар и инсулин.

Кои са ползите за здравето, заради които си струва да консумираме по-често бобови растения?

Храни с наситени мазнини, които са полезни (галерия)

Изграждат мускулите

Бобовите растения съдържат аминокиселини и растителни протеини, които са част от основните градивни елементи на мускулите. Консумацията на бобови култури подобрява здравето, силата и функционалността на мускулатурата в цялото тяло.

Повишават енергията

Здравословните бавно разграждащи се въглехидрати са основният изграждащ елемент на бобовите култури. Тяхното абсорбиране помага за бавното освобождаване на енергия. В комбинацията с голямо количество фибри и растителни протеини, бобовите растения ни поддържат енергични и сити задълго.

Подобряват състоянието на полезните бактерии

Веднъж попаднали в стомашно-чревния тракт, бобовите растения се превръщат в полезна и съществена храна за бактериите в червата. Те осигуряват необходимите им вещества, което прави чревната флора стабилна и функционална.

Стимулира плодовитостта и помага за развитието на плода

Бобовите растения са много важна част от храната на една бременна жена. В тях се съдържа изобилие от фолиева киселина (витамин В9), която помага за предотвратяването на вродени дефекти.

Подобряват сърдечносъдовото здраве

Тъй като бобовите растения са много богати на магнезий, това осигурява добро здраве на сърдечносъдовата система. Магнезият е важен електролит, който допринася за преноса на електрически импулси от нервната система към гладката мускулатура.

Против стареене

Бобовите култури съдържат голямо количество антиоксиданти, които се борят не само със стареенето на кожата, но и на всяка клетка в тялото. Това намалява риска от ранна поява на хронични и дегенеративни заболявания.

Храни, които не съдържат глутен (галерия)

Понижават кръвното налягане

В бобовите се съдържа голямо количество цинк. Цинкът е полезен минерал в контрола на кръвното налягане. Липсата му може да предизвика покачвания в стойностите.

Подобряват здравето на мозъка

Добавянето на повече бобови към диетата я прави по-здравословна и за функцията на мозъка и нервната система. Мозъкът се храни с полезни въглехидрати, които при разграждането си осигуряват необходимите вещества за протичане на важните му функции и производството на невротрансмитери, провеждащи импулсите от нервната система към всяка точка на тялото.

Превенция на диабет

Благодарение на свойството си да предотвратяват резките скокове в нивата на кръвната захар и инсулина, бобовите растения предпазват от отключване на диабет, предиабет и метаболитен синдром.

Предотвратяват остеопорозата

Изследвания, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition установяват, че редовното включване на бобови растения в комбинация с достатъчно витамин D помага в превенцията на остеопорозата, пише care2.com.

Коментирай