Здраве и красота

7 начина да контролирате нивата на кръвната захар

Осигурете си три добре балансирани хранения на ден

18.03.2019г. / 11 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Промени в настроението, честа умора, особено след хранене, раздразнителност, наднормено тегло... Това са само част от признаците, които подсказват за дисбаланс в нивата на кръвната захар. Високите стойности на глюкозата в кръвта увеличават риска от затлъстяване, сърдечни проблеми, диабет и други.

Има няколко начина, по които може да контролирате тези нива. Започнете с изключването от менюто ви на газираните и подсладени напитки. След което следвайте тези стъпки.

Следете гликемичния индекс на храните

Храните, които консумираме основно се делят на такива с висок и такива с нисък гликемичен индекс. Храните с висок гликемичен индекс повишават бързо нивата на кръвната захар. Пример за такива храни са хляб, бисквити, тестени изделия, царевица, бял ориз, картофи, плодови сокове и спортни напитки. След консумацията им се чувстваме мудни, без енергия, а от тях страда и теглото ни.

От друга страна храните с нисък гликемичен индекс ни помагат да поддържаме в норма кръвната захар, тъй като не променят значително стойностите на глюкозата в кръвта. Пример за такива са животински протеини, ядки и семена, масла и полезни мазнини, боб и леща, пълнозърнести храни, много зеленчуци, горски плодове, ябълки.

15 неща, които се случват, когато спрете захарта

Осигурете си три добре балансирани хранения на ден

Ако искате да поддържате стабилни нива на кръвната захар, от решаващо значение е да не пропускате трите основни хранения за деня. В тях трябва да има баланс между протеини, въглехидрати и мазнини.

Полезни протеини са риба, яйца, червено месо, ядки. От въглехидратите не забравяйте за зеленчуците, плодовете, малко количество кафяв ориз, киноа. Здравословни мазнини може да си осигурите, консумирайки кокосово масло, зехтин, гхи, тахан, фъстъчено биомасло.

Не пропускайте закуската

Ако все още сте от този тип хора, които не закусват, може би е време да промените този ваш навик, ако искате да балансирате нивата на кръвната захар. Закуската определя нашия метаболитен тонус и поставя стабилната основа на нивата на кръвната захар през останалата част от деня.

Важно е закуската да се случи в рамките на 90 минути след събуждането. Видът на приетата храна е не по-малко важен. Закуската трябва да включва протеини и мазнини, тъй като тези наситени макронутриенти осигуряват енергия, ситост и поддържат глюкозата стабилна. Кифли, баници, бисквити, не са подходящ избор за закуска.

Диетична супа с месо за пролетно отслабване

Добавете към менюто си повече горчиви, кисели плодове, пикантни храни и някои подправки

Те ще ви помогнат също да балансирате кръвната си захар, като ще намалят апетита ви към сладкиши. Подходящи са босилек, канела, кимион, чили, чесън, джинджифил, пипер, риган, мащерка, куркума, нар, грейпфрут, броколи, целина, спанак, ябълки.

Избягвайте рафинирани захари

Рафинираните захари включват бяла захар, царевичен сироп, високофруктозен царевичен сироп, захароза, декстроза и фруктоза. Те, заедно с преработени въглехидрати като макаронени изделия, хляб, зърнени храни, бисквити, чипс и т. н. причиняват повишаване на кръвната захар, след което и рязък спад.

Свързани статии

Елиминирайте изкуствените подсладители

Не ползвате захар, но подслаждате кафето си с изкуствени подсладители. За съжаление те вредят на здравето, тъй като те реално не доставят енергия на тялото ни, което създава още по-силно желание да хапнете нещо сладко и недотам здравословно. Въпреки че са без калории, изкуствените подсладители могат да повлияят отрицателно на метаболитните хормони лептин и инсулин и това да доведе до бавно покачване на килограмите.

Спортна активност ежедневно

Редовната физическа активност намалява кръвната захар чрез подобряване на метаболизма на глюкозата. Тренировките помагат и за изграждането на мускулите, а така тялото по-добре контролира нивата на кръвната захар.

 

Коментирай