Здраве и красота

Как пациентите избират къде да се лекуват

На 25 март Investor Media Group и Българска болнична асоциация ще представят проучване, отличаващо лечебните топзаведения в 7 ключови специалности

18.03.2019г. / 13 10ч.
Мария Дуковска
Как пациентите избират къде да се лекуват

Каква е оценката на пациенти, лекари и болнични мениджъри за услугите в здравеопазването в страната, кои са главните критерии при избор на лечебно заведение и каква е информираността на пациентите относно провежданото им лечение? Отговор на тези и още важни въпроси ще даде Национална класация „Най-добрите болници“, организирана от Investor Media Group и Българска болнична асоциация (ББА).

Класацията ще отличи най-добрите лечебни заведения в страната в 7 различни медицински специалности – Акушерство и Гинекология, Кардиология, Онкология, Хирургия, Педиатрия, УНГ, Ортопедия. За участие в Класацията бяха поканени всички 346 болници в България и обхваща всички структуроопределящи лечебни заведения за болнична помощ, и всички заявили желание да се включат в нея, разделени в 7-те статистически региона на страната.

За тази цел е направено национално социологическо проучване сред пациенти, общопрактикуващи лекари и мениджъри на болници. Изследването е изготвено от международната компания за проучвания IQVIA и оценява лечебните заведения по редица критерии, в т. ч. – технология, специализация, персонал и качество на услугите. Резултатите от допитването и класирането в „Най-добрите болници“ ще станат ясни на 25 март, в хотел „Интерконтинентал“ в София, от 17 часа.

По време на събитието ще бъдат представени данни за това каква част от болниците в България използват иновативни процедури и технологии при лечението, какво е удовлетворението на пациентите при хоспитализация в частни и държавни болници, и каква част от тях получават информация за правата си.

След представяне на изводите от проучването ще се състои дебат за конкурентоспособността на болниците и качеството на здравните услуги в България, в който ще участват мениджъри на болници, лекари и представители на технологични и фармацевтични компании в сферата на здравеопазването. Модератор на дебата ще бъде националният консултант по кардиология проф. Иво Петров.

Класацията „Най-добрите болници“ се организира от Investor Media Group и Българска болнична асоциация, институционален партньор е Министерството на здравеопазването, а медийни партньори са Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Puls.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR.

Коментирай
Свободно време