Здраве и красота

Странни бюти трикове от 20-те години на 20 век

Бихте ли ги приложили днес?

20.03.2019г. / 14 05ч.
Мария Дуковска
Кадър от филма "Великият Гетсби". Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "Великият Гетсби". Снимка: outnow.ch

20-те години на 20 век представляват особен период от историята – време на еуфория, промени, повече възможности за жените. Модата и красотата през този период също са емблематични с прическите тип каре, фините къдрици, роклите с пискюли. Прелистваме страниците на историята и се връщаме век назад, за да разберем кои са били най-странните бюти процедури, както и модни хитове по онова време.

Обувки с пудриера

Дълго време грим са носили само разкрепостените жени и слагането на грим на публично място също е било тема табу. Разбира се, в края на 19 век и началото на 20 век жените са се гримирали, но не са имали смелостта да го правят публично. Точно това е причината жените в кабаретата да обожават да провокират публиката, гримирайки се пред нея, но поради динамичните танци е било трудно да носят чантичка, затова прибягвали до нестандартното решение да носят обувки с прикрепена към тях пудриера.

Портрет на приятел, нарисуван върху ноктите

В началото на 20 век маникюрът е бил символ на социалния статус. Работещите жени са имали груби ръце, с нащърбени, счупени нокти, докато дами от по-висока класа са се радвали на нежни ръце с мека кожа, с дълги, оформени нокти. Някои дами дори стигали по-далеч в маникюра, като решавали да изрисуват портрета на техен приятел върху ноктите си. Това било начин да се покаже просперитет в обществото.

>> 6 японски тайни за дълголетие <<

Процедура за обезкосмяване с рентген

Когато се изобретява рентгенът, бюти специалистите не го виждали като уред за диагностициране на счупени кости, а за метод за изгаряне на коса. Тази процедура за премахване на окосмяване била доста популярна, докато лекарите не забелязали, че техните пациенти се връщат обратно много болни.

Тежка очна линия или туш за очи, благодарение на египтяните

Благодарение на вълнуващото откритие на гробницата на Тутанкамон, хората направо се обсебили от Египет през 20-те години на 20 век. От аксесоари до прически в египетски стил, които били показани в откритите йероглифи. Египет е и вдъхновението на голяма част от жените в локалите да рисуват очите си с черен молив или туш, като напомняне за древните египтяни и фараони.

>> Трикове за красота с кокосово масло <<

Коко Шанел прави слънчевите изгаряния популярни

До 20-те години на миналия век дамите са се старали да избягват потъмняването на кожата вследствие на по-дълго стоене на слънце. Причината била, че тенът бил смятан за характерна черта на работещата класа. Но всичко това се променя, когато Коко Шанел заспала на яхта по време на пътуване до френската Ривиера. Нейното слънчево изгаряне се превърнало в хит. Хората масово решили, че тенът символизира богатство и възможност да пътуваш и да почиваш. Козметичните брандове започват да влагат средства и усилия в производство на продукти за фалшив тен.

Уред за корекция на брадичката

Снимка: Curves of Youth/Pinterest

Дамите, които не били доволни от вида на своята брадичка, прибягвали до услугите на уред, който коригирал формата ѝ.

Карето се превръща в тотален хит

Към днешна дата този тип прическа не е скандална, нито чак толкова провокативна. Но през 20-те години на миналия век тази прическа завладява жените и се превръща почти в епидемия. По това време късата коса е била символ на женската свобода и еманципация.

>> Съвети за красота за дами с тънки устни >>

Руж по цялата буза

Към днешна дата бюти ритуалите ни са концентрирани върху контуриране на лицето и старание да се постигне стилен ефект на грима, но в началото на миналия век модата е била точно обратната. С четката за руж се е боравело смело, с кръгови движения и то по цялата буза. Тази визия символизирала, че дамата е здрава и жизнена.

Тънки, тънки вежди

Благодарение на Холивуд и актрисите в немите филми, които били с изключително тънки вежди, това оформяне завладяло масово жените. А всъщност актрисите, поради липса на реплики, трябвало да разчитат единствено на лицето си, за да изразяват емоция, което довело до необходимост да обръснат веждите си и да нарисуват съвсем тънки такива. Това им помагало да бъдат по-изразителни в емоциите си.

>> 5 грешки в прическата, които ви състаряват <<

Коментирай