Здраве и красота

Причини домът ви да поставя здравето ви в риск

Домашни грешки, които може би допускате

25.03.2019г. / 11 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Токсичните химикали и вещества са навсякъде около нас. Те са и в домовете ни. Понякога не знаем, че са там и не си даваме сметка, че сами ги внасяме.

Оловото, азбестът са сред най-отровните материали, които се срещат в строителството. Все по-често използваните имитации на скъпи строителни материали също допринасят за насищането на домовете с токсични вещества. Сред тях са смоли, лепила за ламиниран паркет, бои, лакове, които предизвикват астма, дихателни проблеми, рак, алергии, възпаления.

9 идеи да направим дома по-уютен

За да намалите риска за здравето на семейството си и вашето, вижте причините, поради които домът може да се окаже токсично място.

Прах

Прахът в домовете ни може да причинява не само кихане, но и различни заболявания. В микрочастиците на праха се съдържат и отровни вещества, които повишават риска от някои сериозни заболявания. За да намалите този риск, чистете често с прахосмукачка, за предпочитане снабдена със специални филтри за фин прах.

Използвате освежители и ароматизатори за въздух

Частиците, които се отделят с миризмите от тези продукти, не са безобидни. В графата потенциално опасни ароматизатори попадат ароматни свещи, дифузери, ароматни аерозоли, устройства, включващи се в тока, които чрез нагряване разпръскват аромат. Всички те отделят химикали, наречени фталати, които се намесват в ендокринната система и могат да доведат до редица хормонални заболявания.

В кухнята ви има много пластмаса

Направете ревизия на кухненските шкафове. Ако в тях преобладават пластмасови съдове, прибори, кутии за храна, премахнете ги. Заменете ги с такива, направени от естествени материали, по-малко вредни или безвредни за здравето.

Миете банята с белина

Белината може да дезинфекцира и да премахва мухъла и бактериите от банята, но в дългосрочен план тя ви вреди. Прилагането ѝ върху фугиращата смес между плочките предизвиква нейното разяждане. Така се създават повече условия за скрито разрастване на мухъла, а дори и от протичане на банята.

Подовете ви са плътно покрити с килими или мокети

Плътното покриване на подовете с мека настилка създава фантастичен уют, но е трудно за поддържане. По тази причина се създават много подходящи условия за разрастване на огромен брой болестотворни бактерии, особено в насъбралия се прах в настилката. Каквато и професионална прахосмукачка да използвате, никога не можете да го почистите напълно.

7 неща, които да не перете в пералнята

Свързани статии

Всички съдове за готвене са с незалепващо покритие

Тефлоновото покритие може да е удобно за миене, но е ужасно вредно за здравето. При нагряването му се отделят микрочастици, които навлизат в храната. При нараняването му с помощта на различни бъркалки също частиците насищат храната, а след това тялото ни.

Меката ви мебел е стара

Може диванът и фотьойлите ви да са реликва от баба ви и дядо ви, но е време да ги смените. Старата мека мебел е наситена с много прах, бактерии, микроорганизми и потенциално опасни за здравето вещества. Време е да им кажете „довиждане“. Обновете мебелите, за да намалите рисковете за здравето.

Нямате растения

Отглеждането на растения и цветя у дома не само прави жилището по-красиво, но и по-здравословно. Растенията отнемат токсините от въздуха и освобождават кислород.

Коментирай