Здраве и красота

5 ползи от костилковите плодове

Защо да ги ядем по-често

25.03.2019г. / 09 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма нищо по-вкусно от сочни праскови, ароматни кайсии или хрупкави череши. Какво е общото между тези вкусни и любими плодове? Това, че в сърцевината си имат костилка. Най-общо казано тези плодове се наричат костилкови и имат някои особености, които ги правят невероятно полезни за здравето. Техните фитонутриенти забавят стареенето и се борят със злокачествените изменения в клетките и тъканите, предотвратявайки рак. Без значение какви са на цвят и вкус, костилковите плодове заслужават място в хранителния ви режим. Защо?

Плодове, които да не консумирате (галерия)

Костилковите плодове поддържат в норма кръвното налягане

Заради богатото съдържание на калий в състава си, плодовете с костилка са изключително полезни за здравето на сърдечносъдовата система. Този минерал играе съществена роля в изграждането и еластичността на кръвоносните съдове, правейки ги способни адекватно да изпълняват транспортната си функция. Освен това калият помага за освобождаването на излишния натрий от тялото, който при натрупване има тъкмо обратния ефект – повишава кръвното.

Помагат в контрола на теглото

Костилковите плодове са много богати на фибри. Въпреки сладкия си вкус, те са полезни в диетата и защото са бедни на калории. Препоръчително е да ги консумирате цели, а не под формата на плодов сок, защото именно фибрите в пулпата им допринасят за подобряване на метаболитните процеси в тялото.

Подобряват здравето на очите

Кайсиите, прасковите и черешите са много богати на бета-каротин. Това е форма на витамин А, който играе много важна роля за здравето на очите. Само в една чаша праскови ще получите повече от половината необходим витамин А за деня.

Предпазват от хронични заболявания

Черешите и сините сливи са много богати на антоцианини. Това са вид антиоксиданти, които се срещат в червените и лилавите костилкови плодове. Според някои проучвания антоцианините имат ефект в борбата срещу рака, сърдечносъдовите заболявания, диабета и когнитивните дегенеративни заболявания.

Защо да консумираме плодове преди хранене?

Подобряват здравето на кожата

Костилковите плодове са много богати на витамин С. Той е мощен антиоксидант, който намалява уврежданията в клетките и стимулира деленето им. Витамин С е участник в синтеза на колаген, а този протеин от своя страна отговаря за забавяне на процесите на стареене. Така кожата ви ще сияе и ще е защитена от ранна поява на бръчки.

Коментирай