Здраве и красота

5 неща, които ви изтощават без да осъзнавате

Какво предизвиква умора в ежедневието ви

11.06.2019г. / 11 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Най-накрая сте успели да си легнете по-рано от обикновено. Наспали сте се, събудили сте се даже без алармата и пак имате усещането, че през вас е минал влак още отрано сутринта. Как е възможно това? Какво още трябва да направите, за да се почувствате най-после свежи и енергични?

Може би грешите някъде в ежедневието си. Допускате грешки, които косвено се намесват в енергийните ни нива и ни карат да се чувстваме смазани от умора без явна причина.

Защо сте постоянно уморени?

Кои са факторите, които ви карат да се чувствате уморени от сутринта?

Разхвърляно бюро

Разхвърляното бюро създава психологическо напрежение и умора, за които не подозираме. Можем да се убеждаваме, че в хаоса намираме всичко по-добре и работим по-креативно, но мозъкът ви не мисли така. Разхвърляната обстановка пред очите ви, в която тънете цял ден в комбинация със заседналия начин на живот изпива енергийните нива и ви кара да изпитвате затруднения в качествената почивка.

Дълго време не хапвате нищо

Храненето на постоянни къси интервали поддържа нивата на енергията стабилни, което ви прави бодри през целия ден. Резките спадове в нивата на кръвната захар предизвикват и резки изблици на глад, което се отразява зле на запасите на енергия.

Опитайте да хапвате по малко през 2-3 часа. Това ще ви накара да се чувствате сити, пълни с повече енергия, а и ще помогне на талията ви.

Свързани статии

Не правите сутрешни упражнения

Колкото и да ви се спи, колкото и да си повтаряте, че нямате време е важно да отделяте минути за сутрешни упражнения. Това ще ви ободри и ще ви помогне да получите енергиен тласък още от сутринта. Упражненията сутрин допринасят за ускоряване на метаболизма, от което се освобождава енергия.

Не приемате достатъчно желязо

Желязодефицитната анемия и дори малкият недостиг на желязо оказва влияние върху способността за концентрация, енергичност и бодрост през деня. Възможно е дори да имате проблеми с паметта, ако не сте консумирали храна, богата на желязо. Сред най-добрите продукти, богати на желязо са яйцата, рибата, бобовите, листните зеленчуци, ядките, месото.

Симптоми на надбъбречна умора

Спите твърде много

Организмът се нуждае от точно определени граници на съня. Той не трябва да е по-малко от 7-8 часа, но и не трябва да ги надхвърля особено. Това води до сънливост, замаяност през целия ден. Повече сън не означава повече енергия, а тъкмо обратното.

Коментирай