Здраве и красота

Добавете тези храни към менюто си при пролетна умора

Храненето през пролетта е от съществено значение

26.03.2019г. / 11 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Слънцето се усмихва, всичко край нас започва да цъфти... Пролетта настъпи с цялото си очарование, но и с пролетна умора за повечето хора. Пролетната умора, известна също като пролетна летаргия, е състояние, което обикновено преминава за 3-4 седмици, но през това време се усещаме прекалено уморени, мързеливи и дори депресирани.

Настъпването на новия сезон е причина за промяната на хормоните в тялото, но също така то трябва да се приспособи след дългата зима към новите атмосферни условия.

За да намалим неразположенията свързани с пролетната умора, много е важно да обърнем внимание на менюто си. Начинът на хранене до голяма степен определя това как се чувстваме. Така например, хубаво е да консумираме повече храни богати на витамин D, пресни плодове, яйца.

От какво още се нуждае вашето здравословно меню по време и срещу пролетна умора?

Зелени зеленчуци

Храните с високо съдържание на витамин B, играят важна роля в производството на енергия. Ето защо е важно да ги направим част от нашето пролетно меню. Увеличете консумацията на листни зелени зеленчуци, като спанак, зеле кейл, кресон, броколи, маруля, аспержи, грах и авокадо.

Със спанак, авокадо и други ваши любими съставки може да си приготвите зелено смути, с което да започнете деня си. Но ако имате проблеми с щитовидната жлеза, не прекалявайте с консумацията на зеле кейл и броколи.

Птиче месо

През зимните месеци хапвахме повече свинско. Това е тежко месо, затова тялото ни се нуждае от нещо по-леко, като пилешко, пуешко. Когато тези меса са качествени, те ни осигуряват важни хранителни елементи, с които да намалим неразположенията свързани с пролетната умора. Освен това те са богати на протеини.

Протеинът е необходим за всяка функция в организма, включително и за поддържането на енергийните ни нива. Добавете птичи протеин в две от основните си хранения, като ако сте любители на рибата, може да го редувате и с нея.

Семена от чия

Друг чудесен избор за пролетното ви меню са семената от чия. Те ще ви осигурят фибри, протеини, както и омега-3 мастни киселини, които се борят с възпалението на мускулите. Семената от чия са чудесни за вашите диетични десерти, смути рецепти, за салати, кисело мляко с плодове.

Червено месо

Пролетното ни меню не бива да изключва напълно консумацията на червено месо, тъй като то ни осигурява желязо. Дефицитът му може да доведе до анемия, която води и до спад на енергийните нива.

Хапвайте агнешко, говеждо, говежди или свински черен дроб. Тъй като тялото ни абсорбира по-добре желязото, когато в менюто ни има и достатъчно храни богати на витамин С, помислете да комбинирате месата с чушки, къдраво зеле, тиквички, карфиол, спанак и други.

Внимавайте с избора на въглехидрати

Ако искате да имате енергия през пролетта, да се чувствате в баланс, избирайте разумно въглехидратите. За да бъде тялото ни енергично, то се нуждае от сложни въглехидрати, като кафяв ориз, овесени ядки, печен картоф, пълнозърнести храни. Те ни осигуряват и важният витамин В6, дават ситост, енергия и не повишават рязко нивата на кръвната захар и инсулина. От друга страна, изключете от менюто си бялото брашно, захарта, тестените лакомства.

Свързани статии

Хапвайте сурови ядки

Ядките са чудесна пролетна храна (и не само), която ни осигурява полезни мазнини и витамини А и Е. За да поддържаме здравословно тегло и енергийни нива, може да добавим към менюто си 30-50 г на ден сурови или печени (но без сол) ядки, като кашу, бадеми, орехи, бразилски орех. Ядките са чудесни за хапване между храненията и ако обикновено сте свикнали да хапвате нещо сладичко, което несъмнено по-късно ще доведе до спад на енергията ви, заменете го с тази полезна храна.

Коментирай