Здраве и красота

Навици, които вредят на имунната система

Консумирате захар

28.03.2019г. / 12 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как се грижите за тялото си? Обичате ли го достатъчно? Защото ние имаме само едно тяло. То ни служи всеки ден, а ежедневните ни навици често ни карат да забравяме, че то има нужда да бъде обичано и обгрижвано. В резултат започваме да страдаме по-често от настинки, трудно се възстановяваме, храним се нездравословно, излагаме на риск имунната си система.

Ако искате да се погрижите за имунитета си, вижте от кои вредни навици е добре да се отървете.

Твърде много захар

Захар в кафето, чая, в соковете от кутия, газираните напитки, сладкишите, сосовете и т. н. Захарта намалява способността на имунната система да се бори с микробите и също така намалява абсорбацията на витамини С и D. Само няколко минути след като сме хапнали любимия си десерт се намалява функционирането на имунната система с около 40%.

Чай от жасмин за отслабване и здраво сърце

Тютюнопушене

Ако сте забравили, да си припомним отново, че тютюнопушенето, както и дишането на вторичния пушек, може да доведе до много сериозни здравословни проблеми, започвайки от намален имунитет. Ако този вреден навик не бъде преустановен, може да доведе до развитието на някои видове рак, включително рак на белия дроб и устната кухина. От 4000 химически съединения в цигарения дим, най-малко 43 са канцерогенни.

Консумация на алкохол

Прекомерната консумация на алкохол е много лош навик за имунната ви система, тъй като алкохолът може да унищожи антителата. Антителата са клетките, които се борят с чужди тела като бактерии и вируси.

7 вредни навика, които ускоряват стареенето

Не спортувате редовно

Физическата активност е един от най-добрите начини да се грижите за тялото си. И обратно, застоялият начин на живот намалява имунитета. Тогава сме изложени на по-голям риск от заболявания като диабет и сърдечносъдови заболявания.

Недоспиване

По време на сън човешкото тяло се възстановява. Когато не получава достатъчно почивка, имунната система не може да се възстанови напълно. Това намалява нейната защита и ни излага на по-висок риск от бактериална и вирусна инфекция.

Свързани статии

Хроничен стрес

Колко често сте изложени на стрес, тревожност? Може би е време да намерите начин да противодействате на стреса, защото той влияе негативно на имунитета ви, правейки ви по-предразположени към инфекции, чести настинки. Когато нивата на стрес са високи, мозъкът ни синтезира повече от хормона кортизол, който отслабва или напълно уврежда функционирането на Т-клетките известни още като лимфоцити.

Самотни сте

Има разлика между това да си сам и самотен. Самотните хора са склонни да пропускат онези незаменими социални моменти с близки, приятели, колеги. Когато не получаваме достатъчно социално взаимодействие, имунната система започва да страда. Увеличава се образуването на свободни радикали в тялото, като по този начин биват нанасяни повече щети на клетките от оксидативния стрес. Това ви прави по-податливи на болести и ускорява стареенето на клетките.

Коментирай