Здраве и красота

Вагинални промени по време на бременност

Кои са най-често срещаните

03.04.2019г. / 09 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността може да бъде наистина стресираща за бъдещата майка. Настъпват толкова много физиологични промени, а не за всички сме подготвени. Чувстваме се объркани, имаме множество въпроси, притеснения. Първата и най-честа промяна, която забелязваме е тази свързана с гърдите и вагината.

Вагиналните промени в ранната бременност могат да бъдат трудно забележими, особено в началните етапи. През втория и трети триместър, освен гъбичните инфекции, са настъпили и други промени. Вижте най-често срещаните.

Промени в мириса

По време на бременност кръвопотокът към матката и вагината се повишава. Увеличаването на кръвоснабдяването предизвиква промени в нивата на рН на вагината, което може да се отрази на нейния мирис и той да стане по-тежък.

Защо калият е толкова важен през бременността

Вкус

Промените във вкуса на вагината ви могат да останат незабелязани, ако партньорът ви не говори за това. Това отново се дължи и на засиления кръвен поток, който променя баланса в областта на гениталиите. По време на бременността вкусът става все по-солен, метален.

Риск от инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са често срещани по време на бременност. Увеличената матка притиска пикочния мехур, което е водеща причина за появата на инфекциите.

Безопасна ли е ваксината против грип за бременни?

Чувствителност

В резултат на повишения кръвен поток, вулвата се променя по време на бременност. Тя набъбва и става по-чувствителна.

Разширени вени

Разширените вени са една от най-честите промени, които се случват на бременните. Но те могат да се появят не само в областта на краката, а във вагиналната или анална област. Стените на вените са подложени на голямо напрежение заради кръвопотока.

Свързани статии

Промени в цвета

В резултат на повишения кръвен поток и хормоните, засягащи пигментацията, лабиите и вулвата могат да променят своя цвят към по-тъмен. След раждането цветът им ще се нормализира.

Изпотяване и повишено окосмяване

Още една промяна, която се случва с вагината по време на бременност е повишеното изпотяване и растеж на космите. За всичко това са „виновни“ хормоните. Изпотяването може да е причина за запушването на порите, което да увеличи риска от врастване на косъмчетата.

Коментирай