Здраве и красота

Опасни ли са детските играчки тип "желе"

Играчките от типа „slime” са популярни и достъпни за децата поради ниската си цена

12.04.2019г. / 13 08ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

През последната година в европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти (Rapex) са оповестени около 40 случая за открити и забранени еднотипни опасни детски играчки разпространявани под търговското име „slime”, превеждано при българските аналози като слуз, лепкава каша или желе.

Резултати от проучването

Закупихме 9 играчки обозначени от производителите като „slime” или с българските наименования желе, слуз или лепкава каша, които изпратихме за анализ на съдържанието на метали в независима лаборатория. От изследваните 9 проби в 6 се установява наднормено количество на химичния елемент Бор. При лимит от 300 мг/кг в тях се измерват от 304 до 1007 мг/кг, като последното е над 3 пъти над разрешеното.

При другите четири измервани метала, (никел, кадмий, арсен и олово) не се установиха наднормени количества, Въпреки това, в 3 от продуктите имаше стойности, близки до разрешените лимити. Това показва, че риск от съдържание на повишени количества тежки метали в играчките тип „slime” съществува.

Анализ на етикетите

Нито един от етикетите на участвалите в изпитването продукти не отговаря напълно на изискванията. Най-сериозното отклонение е отсъствие на информация за съдържанието и компонентния състав, което е установено при 7 от 9-те марки. При почти всички играчки, текстът на етикетите е прикрит и/или изписан с много дребен шрифт и на практика е нечетлив за потребителите. В няколко от продуктите липсва предупреждение срещу поглъщане, което е особено актуално точно за този тип играчки които лесно могат да бъдат объркани с храна/дъвка от децата.

Препоръки за потребителите

Играчките от типа „slime” са популярни, а поради ниската цена, и достъпни за децата. Масовото производство на тези продукти се извършва в Китай. Както показва нашето проучване и списъка със забранени продукти в Европа в голям процент от тези играчки се съдържат наднормени количества метали, най-вече Бор. В 2/3 от изследваните от нас продукти лабораторните анализи потвърждават наднормени нива на Бор. Тези продукти не съответстват на изискванията на единното европейско законодателство (Директива 48/2009).

Фактите са красноречиви и водят до извода, че играчките от типа „slime”, наричани още слуз, лепкава каша или желе, могат да бъдат опасни за здравето на децата! Особено висок е рискът да попаднете на замърсена играчка при покупка в Интернет. Активни потребители ви съветва да не купувате и употребявате във вашето семейство подобни играчки.

Резултатите от проучването са подадени като сигнал към националния контролен орган - Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Очакваме своевременна намеса и изтегляне на продуктите от пазара.

Пълното проучване можете да прочетете на aktivnipotrebiteli.bg.

Помага ли информационната система Rapex?

В европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти (Rapex) всяка седмица се публикуват нотификации от държавите членки за открити и забранени от тях опасни стоки. След преглед на актуалните предупреждения се натъкнахме на нотифициран през януари 2019г. (забранен от Люксембург) продукт Slime - фигурка с желе, който свободно се предлага в България.

Това поставя редица въпроси свързани с ефективността на контрола на пазара в рамките на единния европейски пазар. Основният сред тях е, не трябва ли да се повиши координацията и сътрудничеството на контролните органи, за да може контролът в свободния пазар да бъде по-ефективен? Заслужава да се обсъди и въпросът, каква е отговорността на търговците, предлагащи продукти, които вече са нотифицирани като опасни от друга държава-членка?

За проучването:

В проучването са включени: 9 марки детски играчки тип "slime" (желе, слуз или лепкава каша), закупени от търговски вериги в София или поръчани по интернет през месец март 2019г. Лабораторно е определено съдържанието на 5 химически елемента, метали – Бор, Никел, Арсен, Кадмий и Олово и е съпоставено с референтните стойности за максимално допустимите граници на металите са съгласно Директива 48/2009 на ЕС.

Източник: Българска национална асоциация Активни потребители

Коментирай