Здраве и красота

5 минерала за отслабване

Подобряват метаболизма

25.08.2023г. / 10 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Метаболизмът е процес, при който организмът разгражда храната и хранителните вещества за енергия, поддържайки различни функции в тялото. Всяка част от менюто ни оказва влияние върху метаболизма ни, включително и някои минерали. Когато метаболитните процеси не са забавени, тогава е по-малко вероятно да страдаме от излишни килограми.

Вижте кои 5 минерала са важни, когато искате да отслабнете. Преди приема им под формата на хранителни добавки се консултирайте с лекар.

Калций

Ако сте вегани, имате лактозна непоносимост или просто не харесвате вкуса на млечните продукти, има риск от недостиг на калций. Калцият е необходим минерал главно за растежа, здравината и плътността на костите. Също така е важен фактор за загубата на тегло, помагайки тялото ни да изгаря повече калории и да съхранява по-малко мазнини.

Хранителни навици след 40

Според учени, диетата, която е богата на калций спомага за по-ефективното изгаряне на излишните калории. Достатъчното количество от минерала гарантира, че инсулинът работи правилно. Инсулинът е един от основните хормони, които регулират нивата на кръвната захар. Когато те са в баланс ние се чувстваме енергични и не изпитваме постоянен глад.

Магнезий

Искате ли да подобрите метаболизма си? Тогава не допускайте дефицит на магнезий. Този минерал ви е необходим, ако спортувате редовно. Освен това, магнезият участва в над 300 процеса в организма, включително и метаболизма на мазнините. Той спомага за укрепването на костите, регулирането на кръвната захар и кръвното налягане, подобряване на мозъчната функция. Може да си го набавите чрез консумацията на ядки, тъмнозелени листни зеленчуци, бобови растения и други.

Защо спортът е важен за женското здраве?

Селен

Селенът е един от най-важните хранителни елементи за функцията и здравето на щитовидната жлеза. Тя от своя страна, секретира хормони, които контролират основните телесни функции, включително храносмилането, енергията и метаболизма. Много хора имат дефицит на селен и страдат от наднормено тегло и забавен метаболизъм.

Може да си набавите минерала чрез консумацията на орехи, риба, бразилски орех, морски дарове, месо. Въпреки полезността на селена, бъдете внимателни да не предозирате с него.

Цинк

Защо да добавите цинк към диетата си за отслабване? Дефицитът на този минерал се свързва с понижаване на имунитета, усещане за умора. Цинкът е необходим за синтеза на стомашни киселини, които помагат за разграждането на мазнините и протеините, които консумираме и превръщането им в енергия или мускулна маса.

Свързани статии

Ниските нива на цинк се свързват и с дисбаланс на инсулина. Добавете към менюто си говеждо месо, леща, нахут, пуешко месо, киноа.

Калий

Още един важен минерал, от който се нуждаете, когато искате да отслабнете е калият. Той е важен за калиево-натриевия баланс, намалявайки риска от задържане на излишни течности, което обикновено води до подуване. Също така е от решаващо значение за възстановяването на мускулите, за поддържането на здрава сърдечна и бъбречна функция. Храни, които съдържат добри количества калий са банани, авокадо, ядки и листни зелени зеленчуци.

Други важни елементи, от които се нуждаете за редуциране на телесното тегло са омега-3 мастни киселини, аминокиселините аргинин и триптофан, витамини С, D, B.