Здраве и красота

Полезна ли е кокосовата вода за здравето?

Една алтернатива на вредните напитки

23.04.2019г. / 10 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Водата е най-полезната напитка в природата. Тя е всичко, от което се нуждаем за разлика от изкуствените сокове, подсладените и газирани напитки, алкохола. Това не означава обаче, че само водата е полезна. Съществуват някои алтернативни на нея напитки, носещи редица ползи за здравето. Сред тях е кокосовата вода.

10 важни здравословни ползи от кокосовата вода

Какво точно представлява кокосовата вода?

Кокосовата вода е бистра течност със съвсем леко мътен характер, намираща се в центъра на зеления все още кокосов орех. С напредване на зреенето му, когато той започне да става кафяв, течността се втвърдява и образува бялата месеста част на ореха. От тази месеста част на кокосовия орех се добива така нареченото кокосово мляко.

Полезна ли е кокосовата вода за здравето?

Това е малко подвеждащ въпрос с нееднозначен отговор. Кокосовата вода има две основни ползи за здравето – тя доставя важните за организма електролити калий и натрий. Тя е и прекрасно средство да хидратирате тялото си вследствие на физическа активност, тренировки. Особено ефикасна е за рехидратация след инфекции, причиняващи диария и повръщане, при които се губят голяма част от течностите и електролитите в тялото.

Здравословни ползи от кокосовата вода през бременността

И все пак съществуват твърде малко изследвания върху хора, които да доказват полезното въздействие на кокосовата вода върху човешкия организъм. Според проучване, цитирано от rd.com, кокосовата вода е полезна в спорта и би могла да замести успешно спортните протеинови и възстановяващи напитки.

За онези, които предпочитат по-здравословна алтернатива на спортните напитки, кокосовата вода определено е такава. Бедна е на калории, а е богата на електролити, които при тренировка до голяма степен се губят с дишането и изпотяването.

Коментирай