Здраве и красота

Боядисайте яйцата без Е-та, а с естествени материали

Да използваме природата, за да декорираме великденските яйца

25.04.2019г. / 16 06ч.
Мария Дуковска
Боядисайте яйцата без Е-та, а с естествени материали

Днес е Велики четвъртък – ден, който крие много символика. В ранното утро, още преди първите зари на слънцето, по традиция боядисваме великденските яйца. Освен днес, яйцата за празника можем да декорираме и на Велика събота.

Червеният цвят, символ на Христовата кръв, се полага на първото яйце. С него се прави кръстен знак – първо върху челата на децата, а след това и на всички останали от семейството. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците.

Как можем да заместим боите от магазина с естествени багрила, които са използвали бабите ни в годините назад, показа в „България сутрин“ нутриционистът Яна Данаилова.

„Всички тези Е-та в състава на боите има опасност да проникнат през порите на яйцето. Факт е, че Е102, Е110, Е333 – това са бои, които в някои европейски страни са забранени. Те са доказани алергени и за хора, които страдат от алергии, могат да доведат до дискомфорт“, обясни Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че за да се постигне червеният цвят естествено, могат да се използват боровинки или сварено цвекло. За жълто може да ползваме куркума, а за оранжево – обелки от лук. Данаилова обясни още, че е добре в оцветената вода да поставим сол и оцет.

По думите ѝ при естествените бои трябва да се изчака повече, за да се получат по-наситени цветове.

„Няма риск за здравето ни. Отнема време, но в крайна сметка така се връщаме към изконните български традиции“, завърши нутриционистът.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време