Здраве и красота

10 фактора, увреждащи кожата и повишаващи риска от рак

Как да се предпазим

02.05.2019г. / 06 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя е изложена на вредното влияние на атмосферните условия и слънцето през цялата година въпреки облеклото. Откритите части на кожата могат да бъдат поставени в риск от вредните влияния на околната среда, както и нашите действия.

Кои са факторите, които повишават риска от увреждане на кожата, дори рак?

Грешки в грижата за лицето, които увреждат кожата

Някои козметични продукти

Много антистареещи козметични продукти, както и такива против акне, действат като изтъняват горния слой на кожата. Това я прави по-уязвима и податлива на увреждания.

Парфюмът

Въпреки че звучи странно, парфюмите също могат да се окажат вредни за кожата. Местата по кожата, които сте напръскали с парфюм, са по-податливи на слънчево изгаряне. Това е така, защото в парфюмите се съдържат масла, които ускоряват процеса на изгаряне и препичане на кожата.

Лекарства

Медикаменти за акне, като изотретоноинът например, могат да увеличат риска от бързо слънчево изгаряне. Той прави не само кожата по-уязвима, но и някои вътрешни органи – бъбреци, черен дроб, полова система.

Колата или местоработата ви

В колата сме изложени на директно слънцегреене. Ако автомобилът не е снабден с предпазни стъкла, които не пропускат UV лъчението, кожата поглъща опасни лъчи. Същото важи и за местоработата ни – ако стоим цял ден до прозорец или в остъклена сграда, където греенето е през цялата осветена част на деня, тогава здравето на кожата ни е в риск.

Хранене

Разковничето може да се крие във вашата диета. Ако кожата ви е прекалено уязвима на слънчевото влияние, то може да се дължи на консумацията ви на витамин В3 или ниацин, който увеличава слънчевата чувствителност на кожата. Възможно е дори да се появят пигментни петна.

Имунната система

Различни автоимунни заболявания могат да окажат влияние върху кожата, да я направят суха, прекалено мазна, раздразнена, атопична или лющеща се.

Не се обличате според атмосферните условия

Ако не сте предпазили добре кожата си от вятъра, слънцето или студа, кожата страда. Това я кара да старее бързо и да намалява защитните си сили.

Какъв фототип е вашата кожа?

Свързани статии

Не прилагате слънцезащитен крем

Кремът и лосионите за предпазване от вредните UV-лъчи са задължителни не само на плажа, но и през летните и зимни месеци. Дори в облачно време, UV-лъчите достигат до кожата, затова е важно да се нанася слънцезащитен крем по откритите части на кожата.

Поставяте слънцезащитен крем твърде късно

Ако вече сте на плажа и слънцето е погалило с лъчите си кожата ви, може би е твърде късно да нанасяте предпазващ крем. Необходимо е той да се приложи поне 30 минути преди излагане на слънце, за да може да подейства.

Не носите слънчеви очила

Слънчевите очила с предпазващо стъкло са от голямо значение, защото очите имат не по-малко кожни клетки от самата кожа. Те се влияят от околната среда и слънцето, което може да предизвика тяхното преждевременно стареене, дори рак на кожата, който може да възникне и в окото.

Коментирай
Свободно време