Здраве и красота

3 стъпки за детокс на косата и скалпа

Как да я освободите от вредните токсини и химикали

03.05.2019г. / 10 17ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

След години третиране на скалпа и косата с всевъзможни продукти, бои за коса и термична обработка, е време да помислим как да им направим детокс. Много жени искат да направят детокс на косата и скалпа си точно поради дългогодишното ѝ третиране с множество продукти, довело до изтощаване и загубване на естествения блясък. А има ли по-красива гледка от здрава, блестяща, лъскава коса?

Как да разберете дали е време за детокс на косата?

Това не е никак трудно. Ако често усещате сърбеж по скалпа или дори възпаления, сухи фоликули, косопад, болка, време е за детокс. Ще ви запознаем с три лесни за изпълнение стъпки.

1. Започнете с детокс маска

Можете да си направите сами домашна маска от една или няколко съставки, с които да детоксикирате косата и скалпа. Както при всички домашни средства за разкрасяване, важно е преди да нанесете да тествате върху кожата и ако усетите дискомфорт, да измиете внимателно. Ето няколко идеи за маска:

Хума

Хумата е изключително полезна, особено с цел разкрасяване. Тя е богата на магнезий, мед, фосфор, цинк и други важни минерали. Благодарение на нея можем да направим пълноценна детоксикация на косата и скалпа.

Различните видове хума спомагат да се прочистят порите от тежки метали, замърсявания и химикали.

>> Ефикасен домашен трик срещу косопад << 

Ябълков оцет

Той е богат на витамини B и C, както и други ценни за косата минерали. Също така ябълковият оцет има противовъзпалителни свойства, които помагат при наличие на пърхот.

Гел от алое вера

Протеолитичните ензими в гела могат да помогнат за отстраняването на мъртви кожни клетки върху скалпа. Освен това, гелът играе ролята и на прекрасен балсам, който предотвратява сърбеж и сухота.

2. Правете си масаж с масла

Това може да е от особена полза на хора с чувствителен скалп и с третирана коса. Изберете масло, което отговаря на нуждите на косата ви, ако е необходимо го разредете и след това втрийте в скалпа и масажирайте за около 15 минути. Също така може да увиете косата в кърпа или да сложите шапка за душ, за да задушите скалпа и така да се абсорбират маслата.

Какви са ползите от масаж с масла?

  • Минерални масла: връщат блясъка на косата;
  • Слънчогледово масло: за блясък;
  • Кокосово масло: хидратира и подхранва увредената коса;
  • Зехтин: подхранва слабата, податлива на накъсване коса;
  • Жожоба: хидратира и подхранва увредената коса, успокоява раздразнен скалп;
  • Арган: подобрява състоянието на скалпа и защитава косата от увреждане, както и косопад;
  • Етерични масла: стимулират растежа на косата, успокояват сърбеж и раздразнен скалп.

3. Избягвайте химикали, термична обработка на косата, сешоар

Опитайте поне за няколко седмици да дадете почивка на косата и в съчетание с редовни масажи и детокс маски, да ѝ помогнете да се възстанови. Препоръчително е да не я сушите известно време със сешоар, както и да не използвате преси и маши. Така ще ѝ дадете малко време да се възстанови и почине.

Коментирай