Здраве и красота

Храносмилателни проблеми, които влияят на теглото

Как се отразяват на усвояването на веществата

03.05.2019г. / 11 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато храносмилателната система работи като по часовник, няма проблеми. Метаболизмът е в своя правилен ритъм, хранителните вещества се усвояват правилно, а това неминуемо оказва положително влияние върху теглото. Когато обаче е налице заболяване на храносмилателния тракт е възможно да се появят и колебания в килограмите в зависимост от проблема.

Необичайни симптоми на стомашен рефлукс

Ако се чудите защо напълнявате, не можете да свалите излишното тегло или отслабвате без причина, тя може да се крие в някакъв храносмилателен проблем. Кои са заболяванията, които причиняват колебания в теглото?

Киселинен рефлукс

Пълното наименование на заболяването е гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Тя причинява навлизане на стомашни сокове и киселини обратно в хранопровода, като го възпаляват и създават усещане за изгаряща гръдна болка. Рефлуксът се провокира при консумация на определени храни. Това нарушение на храносмилането може да доведе до покачване на теглото.

Язви

Язвите могат да се появят в стомаха, дванадесетопръстника или тънките черва. Заболяването може да протече остро или хронично, като болката е много силна. Невъзможността да се храните нормално поради лесната дразнимост на лигавицата на храносмилателния орган, който е засегнат, може да предизвика загуба на тегло.

Запек

Дори да изглежда като безобиден проблем, констипацията всъщност е сериозно нарушение на храносмилането. При него в тънките и дебелото черво се задържат токсини, а хранителните вещества не се усвояват правилно, причинявайки трудно изхождане, което понякога липсва с дни. Запекът може да предизвика повишаване на теглото.

Растеж на бактерии

Хеликобактер пилори е бактерия, с която лесно можем да се заразим от замърсена храна или по въздушно-капков път. Среща се при 1 на 4-5 пациенти, страдащи от различни заболявания на храносмилателния тракт, най-често гастрити, езофагити, язви. Тази бактерия е опасна, защото дълго време не се проявяват никакви симптоми, докато в даден момент не се появи остра болка, причинена от бактерията.

За какво може да подсказва хълцането?

Ешерихия коли пък е бактерия, живееща в червата. Тя предизвиква както запек, така и разстройство, които се намесват в обмяната и усвояването на веществата, както и в теглото.

 

Коментирай