Здраве и красота

Страдате ли от въглехидратна непоносимост?

Кои са симптомите, подсказващи за нея

11.05.2019г. / 07 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Картофи с месо или пържени, банички, бисквити, банани... Всички те са въглехидратни храни. Консумацията на въглехидрати е важна за редица процеси в организма, но не по-малко важен е видът на въглехидрата, който добавяме към менюто си.

Докато едни ни помагат да бъдем в добро здраве и форма, други са причина за покачване на телесното тегло и цялостно влошаване на здравословното състояние, като инсулинова резистентност, диабет, сърдечни заболявания и други.

Дали тялото ви е толерантно към приемана въглехидрати или имате непоносимост към тях? Един кратък тест ще ви даде повече яснота.

И така, страдате ли от въглехидратна непоносимост? Отговорете на тези 7 въпроса.

1. Имате ли наднормено тегло?

2. Чувствате ли се уморени през по-голяма част от времето, особено след консумация на по-тежки ястия, захарни и тестени изделия?

3. Като цяло, водите ли заседнал начин на живот?

Съвети за отслабване от нутриционистите

4. След като сте хапнали любимото ви лакомство, баничка, картофи, спагети, тестено изделие, усещате ли скоро след това голям апетит за още храна?

5. Усещате ли замаяност, когато сте гладни?

6. В норма ли е кръвната ви захар или е повишена?

7. Страдате ли от акне, умора, тревожност, депресия, кожни проблеми, болки в ставите, болки в мускулите, хормонални проблеми, проблеми със съня?

Закуска, която понижава кръвната захар, холестерола и теглото

Ако сте отговорили с „да“ на повече от един въпрос, опитайте в рамките на 14 дни да изключите от менюто си зеленчуци, които съдържат скорбяла като моркови, царевица, картофи, тиква, сладки картофи, плодове.

Има здравословни режими на хранене, които са с намалена консумация на въглехидрати, които могат да имат благоприятен ефект върху килограмите, кръвното налягане. Също така в рамките на тези две седмици, опитайте да не консумирате рафинирани въглехидрати.

Свързани статии

Увеличете количеството на листни и кръстоцветни зеленчуци на всяко хранене и намалете количеството въглехидрати като боб и бобови растения, елда, киноа.

Добавете към менюто си полезни мазнини като зехтин, авокадо. Хапвайте цитрусови плодове, зелени ябълки, ягоди, киви, но внимавайте с количествата.

След 14-ия ден, се върнете към въпроси 2, 5, 6 и 7. Има ли някаква положителна промяна, кои симптоми са намалели? Вероятно сте открили кои храни ви карат да се чувствате извън баланс.

 

Коментирай
Здраве и красота