Здраве и красота

Чай от лайка и ползите му за духа и тялото

За какво помага

16.05.2019г. / 07 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лайката е една от вълшебните билки, растящи по нашите земи. Чаят от лайка има феноменални ползи както за здравето на тялото, така и за психическото здраве, тъй като притежава мощни успокояващи свойства.

Билката е много богата на флавоноиди, антиоксиданти, витамини и минерали. Тя е едно перфектно натурално средство за стимулиране на цялостното здраве. Освен това в чая от лайка не се съдържа никакъв кофеин, но същевременно напитката има и ободряващи свойства.

За какво е полезен чаят от лайка?

Безпокойство

Милиони хора по света страдат от напрежение, тревожност, безпокойство, високи нива на стрес, депресия. Това са сред най-често срещаните психични разстройства в съвременното общество. За някои хора лечението с медикаменти не е опция. Ето защо можете да се обърнете към лечението, което природата ни дава.

6 важни ползи от маслото от ший

Чаят от лайка има много силни успокояващи свойства. Тя осигурява добър сън, понижава нивата на стрес и облекчава симптомите на безпокойство и тревожност.

Сън

Ако страдате от проблеми със съня, имате безсъние или заспивате трудно, опитайте да наблегнете на чая от лайка един час преди лягане всяка вечер.

Лайката има качеството да успокоява нервната система, да отнема напрежението и да прави съня по-дълбок. Проучване на Tabriz University of Medical Sciences от 2016 година констатира пряка връзка между съня и консумацията на чай от лайка преди лягане. Успокояващият ефект на лайката идва от активното вещество в нея апинегин, който се свързва с определени рецептори в мозъка. Този процес допринася за намаляване на безпокойството и нивата на стрес, стимулирайки добрия и спокоен сън.

При проблеми със стомаха

Чаят от лайка успокоява раздразнен и болезнен стомах. Той е ефикасен при киселинен рефлукс, гастрит, язва, лошо храносмилане, газове, подут корем и синдром на раздразненото дебело черво.

За здрава сърдечносъдова система

Антиоксидантите и флавоноидите в чая от лайка помагат за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Те понижават триглицеридите и холестерола, допринасят за контрола на кръвното налягане и цялостно подобряват работата на сърдечносъдовата система.

Майораната и нейните ползи за здравето

Контролира кръвната захар

Една или две чаши чай от лайка на ден помагат за намаляване нивата на кръвната захар. Това показва изследване на ирански учени от Университета по медицински науки в Тебриз, Иран. В лайката се съдържа кверцетин, който има свойството да контролира кръвната захар и толерантността на клетките към собствения инсулин, повлиявайки благоприятно предиабета, диабет тип 2, както и инсулиновата резистентност.

Коментирай