Здраве и красота

Семена от босилек и техните мощни здравословни ползи

Наподобяват семената от чия

30.06.2019г. / 06 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Босилекът е билка с фантастичен отличаващ се вкус. Част е както от нашата, така и от редица чуждестранни кухни заради незаменимите вкусови качества, които придава на ястията. Босилекът, като повечето растения, има семена, които обаче рядко използваме. Те заслужават много специално внимание, защото носят невероятни ползи на организма. Наподобяват семената на чията, за която знаем, че е суперхрана с чудесни полезни свойства. Подобни са и тези на семената на босилека.

Какво се съдържа в семената на босилека?

Те са изключително богати на витамин К, растителни протеини, фибри, желязо, фитохимикали, полифеноли, мощни антиоксиданти. Могат да се добавят към десерти, ястия, салати, смутита, полезни и здравословни шейкове.

Прекрасните ползи за здравето от лененото семе

Кои са основните ползи от семената на босилека, заради които е добре да ги консумираме по-често?

Грижа за кожата

Впечатляващо мощните антиоксиданти в семената от босилек потискат стареещите процеси и запазват младостта на кожата за по-дълго. Редовната им консумация помага за изглаждане на тена, намаляване на бръчките, старческите петна и клетъчните мутации, водещи до кожни изменения.

Грижа за косата

Комбинацията от голямо количество антиоксиданти и витамин К в семената от босилек ги правят чудесен начин да предпазите косата от косопад и сухота. Тези силни съставки проникват в дълбочина в скалпа и косъма, като потискат възпалението и оксидативния стрес.

Отслабване

Високото количество фибри в тези семена помага в редукцията на теглото по естествен път. Като допълнителен бонус идва и засищащият ефект, който остава за по-дълго.

Понижават холестерола

Богатите на фибри и антиоксиданти храни помагат за намаляване нивата на лошия холестерол в кръвта. Семената от босилек правят точно това.

Контрол на кръвното налягане

В семената от босилек се съдържат и завидни количества калий, който доказано спомага за контрола на кръвното налягане.

Стимулират здравето на костите

Семената на босилека носят в състава си прекрасен коктейл от желязо, калий, мед, калций, манган и магнезий. Всички тези минерали оказват благотворно влияние върху здравето на костите, тяхната плътност и не толкова лесна чупливост.

Предотвратяват сърдечносъдови заболявания

Благодарение на антиоксидантите в състава си, семената на босилека предпазват сърцето и кръвоносните съдове от дегенеративни и възпалителни заболявания.

Контролират кръвната захар

Диетичните фибри в семената от босилек имат свойството да понижават кръвната захар и да подобряват инсулиновата чувствителност на клетките.

Успокояват стреса

Чаят от босилекови семена има успокояващи свойства. Той е наситен с биофлавоноиди, които потискат секрецията на стресови хормони и облекчават симптомите на тревожност и безпокойство.

Невероятни ползи за здравето от краставицата

Подобряват зрението

Тъй като са много богати на витамин А, важен за здравето на зрението витамин, семената от босилек имат свойството да подкрепят очното здраве. Редовната консумация на тези полезни семена помага за предотвратяване на макулна и ретинна дегенерация – едни от водещите причини за слепота при възрастни хора.

Успокояват болката

Антиоксидантите и флавоноидите в семената от босилек потискат възпаленията в различни тъкани в организма. Ето защо те са полезни за справяне с болката при артрит, подагра, главоболие, синдром на раздразненото черво, предменструален синдром.

Коментирай