Ноктите се нуждаят от специално внимание, за да са здрави. Когато се грижим за тях по грешния начин или изобщо не полагаме старание за външния им вид, тяхната здравина страда. В ежедневието си много често допускаме някои грешки, които се оказва, че вредят повече на ноктите ни, отколкото си мислим. Кои са те?

Ноктите ви се разслояват и чупят – какво означава?

Оставяте лака за нокти прекалено дълго

Ако мислите, че лакочистителят вреди повече, отколкото, ако просто оставите лакът да се обели сам, грешите. Определено е по-здравословно да махнете стария излющен лак. Пигментите в лаковете се окисляват в съприкосновение с въздуха. Топлината на тялото и различните химикали, които „минават през ръцете ви“ в ежедневието повишават токсичността на лака. Не го дръжте повече от няколко дни и го почиствайте редовно.

Не миете ръцете достатъчно

Миенето на ръцете с антибактериален сапун е важно не само за да се предпазите от болести, но и да запазите ноктите неуязвими към различни микроорганизми. Четкайте в дълбочина поне веднъж седмично ноктите с антибактериален сапун, за да намалите риска от дълбоко проникване на бацили и гъбички под ноктите.

Използвате ноктите вместо инструменти

Ако отваряте кенчето с бира с нокти, чегъртате лепенки от стъкло или чоплите нещо без да пазите ноктите, правите големи грешки. Всички тези дейности крият риск от счупване и разслояване на ноктите, което ги поставя в риск от заболявания.

Още по темата

Не ядете достатъчно зеленчуци

В зеленчуците, както пресни, така и сготвени, се крият големи богатства. Минералите, антиоксидантите, витамините заздравяват ноктите и ги предпазват от нарушения в целостта.

Натурално подхранване за чупливи нокти

Не предпазвате ноктите през зимата

Ноктите имат нужда да бъдат изолирани от студа и вятъра през зимата. Атмосферните условя оказват силно негативно влияние върху здравето и устойчивостта им. Не пропускайте да носите ръкавици.

Миете съдове без ръкавици

Честото потапяне на ръцете в препарат за съдове плюс търкането на загорели тенджери и тигани носи сериозни рискове за ноктите и кожата. Те могат да предизвикат големи проблеми, с които да не можете да се справите много дълго време.