Повечето хора биха побързали да отговорят с „не“ на въпроса дали са пасивно-агресивни. На никого не му се иска да е такъв, но се случва доста често. Не осъзнаваме колко признаци издават именно такова поведение, с което потискаме не само себе си, но и хората около нас.

Бъдете откровени със себе си и си отговорете на въпроса дали правите някои от следните неща. Ще разберете дали поведението ви е пасивно-агресивно или проявявате само частични елементи?

Поведение, с което саботирате кариерата си

Казвате, че сте съгласни, но действията ви казват тъкмо обратното

Пасивно-агресивният човек приема задачи, които не желае да прави, но въпреки това казва „да“. След това обаче започва да демонстрира нежеланието си да ги извършва, несъгласието си с методите, които са му наложени и постоянно намеква за съмнителния краен резултат.

Ядосани сте, но никога не го признавате

Очевидно е, че сте сърдити, огорчени, несъгласни или направо бесни, но отричате. Това е типично пасивно-агресивно поведение, при което в даден момент точката на кипене ще предизвика експлозивна ярост или тиха отмъстителност.

Мрънкате, сърдите се

Друга популярна стратегия на пасивно-агресивните персони е сърденето. Упражняват го най-често спрямо най-близките си хора, половинките си, приятелите си, понякога и спрямо колеги.

Отлагате

Задачи, важни житейски решения, крачки напред в личния и професионалния живот – ако забавяте всичко това определено се държите пасивно-агресивно както към себе си, така и към хората в живота си. Повечето от нас предпочитат да отлагат неприятни задачи и това е нормално. Проблемът идва, когато пасивно-агресивното ни поведение ни подтиква да отлагаме и приятните ангажименти, намирайки си всевъзможни причини за това.

Предизвиквате гняв у другите

Пасивно-агресивните са истински майстори в това да предизвикат гнева на другите и съвсем спокойно да стоят срещу тях и да не дават вид на ядосани. Това поведение в много случаи причинява невероятни изблици у хората срещу тях.

Още по темата

Изпращате противоречиви послания

Образно казано, пасивно-агресивното поведение ви кара да се чувствате наострени като нож, но да се държите като меко перце. Това прави общуването с вас объркващо за другите, тъй като трудно можете да скриете нагласата си под тази повърхност. Тя проличава в жестовете, езика на тялото, погледите, вметнатите думи, намеците, противоречивото поведение.

Мъжко поведение, предвещаващо раздяла

Карате хората да се чувстват зле, за да сте почувствате добре вие

Една обща характерна черта на пасивно-агресивното поведение е фактът, че държейки се по този начин, вие винаги успявате да напипате слабото място на другите, като не се свените да го изтъкнете или да пуснете хапливо изречение, с което да ги накарате да се почувстват зле.

Наказвате с мълчание

Ако мислите, че като мълчите ще накарате човека срещу вас да разбере грешките си, да се извини или да ви разбере, грешите. Не очаквайте някой да чете мислите ви, а говорете. С това пасивно-агресивно поведение няма да спечелите нищо, тъкмо обратното.