Здраве и красота

4 ползи от събуждането по едно и също време

Или колко важен е режимът на пълноценния сън

20.05.2019г. / 09 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Качеството на съня зависи до голяма степен от времето, в което взимаме своята незаменима доза почивка. За да е пълноценен, той задължително трябва да се случва по едно и също време. Да имаш график за сън звучи като досаден ангажимент, който няма как да спазваш стриктно, но е важно. От голямо значение е да заспивате по едно и също време, както и да ставате в определен час. Не е задължително този час да е ранен. Можете да го съгласувате с ежедневните си ангажименти.

Кога дългият сън подсказва за здравословни проблеми

Кои са основните предимства и ползи за здравето от ставането по едно и също време?

Чувствате се по-доволни от живота си

Щастието зависи от степента на всекидневна отпочиналост, от чиято липса често страдаме. Когато организмът свикне да почива в точно определен диапазон, той настройва всичките си механизми спрямо новия ви нормиран график за сън. Това помага за повишаване на нивата на щастие и подобряване на настроението, дори в кризисни ситуации.

Според изследване, цитирано от care2.com, при дълготрайно поддържане на ставане по едно и също време 45% от пациентите споделят, че са доволни от финансовото си положение, 42% са по-доволни от баланса, който усещат в живота си и 13% от изследваните са по-доволни от личния си живот.

Ще преодолеете проблемите със съня

Събуждането в определен час значително подобрява циркадния ритъм, което влияе положително и върху качеството на съня, неговата продължителност, дълбочина и непробудност. Ако сте имали затруднения и в заспиването, те ще се редуцират значително.

За да поддържате този ефикасен за здравето ритъм трябва да не прекъсвате практиката и през почивните дни. В противен случай ще усетите натоварването наново. Ще се чувствате преуморени и без енергия, ако си лягате късно и ставате на обяд.

Подобрете храносмилането си чрез здравословна диета

Добре балансираният циркаден ритъм се влияе от състоянието на храносмилателната система. Голяма част от здравето на тялото зависи именно от нея. Правилно функционираща храносмилателна система означава добър контрол на хормоните и теглото. Чрез здравословна диета се контролира и производството на ензими, така важни за правилния метаболизъм. Всичко това се отразява благотворно на съня.

6 неща, които не трябва да правите непосредствено преди сън

Подобрява концентрацията и производителността

Когато сънят не е качествен, мозъкът започва да пренебрегва някои свои висши функции, за да се справи със стреса и за да отдели ресурс за други жизненоважни процеси в организма. По този начин той пренасочва запасите си от енергия от способностите за концентрация и креативност към други жизненоважни функции, съществени за живота. Ако установите редовен режим на заспиване и събуждане по едно и също време, паметта, концентрацията и производителността ви ще се подобрят.

Коментирай