Здраве и красота

Подхранване на косата с кокосово масло

Помага при косопад и сухи краища

21.05.2019г. / 11 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от най-ароматните масла, което все по-често намира място в кулинарните ни рецепти и домашната грижа за кожата е кокосовото масло. То е богато на важни витамини като К, Е, хидратира в дълбочина, помага за възстановяването на кожата, намалява дразненията при екземи, намалява риска от появата на стрии и други. Но тази ароматна природна грижа може да направи чудеса за вашата коса.

Помага при косопад

Един от най-често срещаните проблеми е косопадът. Още от древни времена кокосовото масло се използва за укрепване и стимулиране на косата. Ето защо не пропускайте да го добавите към вашите домашни маски. Според проучване, проведено от Marico Industries, Мумбай, Индия, редовният масаж на скалпа с маслото подобрява притока на кръв към скалпа, но също така подхранва в дълбочина косъма, намалявайки риска от загуба на протеини.

Домашен сух шампоан за тъмна коса

Подходящо е при пърхот

Пърхотът може да бъде много неудобен проблем. Различните мастни киселини, съдържащи се в кокосовото масло, действат като ефективни агенти против пърхот, като по този начин помагат да се справим с това състояние.

Запазва влагата в косъма

Задържането на влага е едно от най-важните неща за здравето и красотата на косата. Кокосовото масло има способността да запази добрата хидратация на косъма.

Предотвратява увреждане на косата

Ценното масло играе основна роля и за намаляване на загубата на протеин в косъма, тъй като съдържа лауринова киселина. Тя лесно прониква в косъма, като по този начин намалява риска от увреждането на косата. Също така захранва и космените фоликули.

Цветове в косите, подходящи за всяка възраст (галерия) 

Цъфтежи

Разделени и сухи краища на косата? Не и ако редовно прилагате кокосово масло върху тях. Него може да комбинирате и с други масла, като бадемовото. Нанесете ги върху измита и влажна коса с лек масаж без да изплаквате. Косата ви ще бъде мека, ухаеща приятно и лесно ще оформите прическата си.

Освен като балсам без изплакване, вижте какви домашни маски за коса може да си приготвите с кокосово масло.

Маска с витамин Е

Един от най-важните витамини за здравето и красотата на косата е витамин Е. Той е чудесен за приготвяне на домашни маски. Комбинирайте съдържанието на 1-2 капсули от витамина с 1-2 с. л. кокосово масло. Нанесете маската върху сухи краища и/или скалп и оставете да действа в продължение на 40 минути. След това измийте косата си както обикновено.

Маска с розмарин, авокадо, кокосово масло

Богата смес, с която може да поглезите вашата коса. Може да намачкате половин узряло авокадо и към него да добавите малко количество масло от розмарин и кокосово масло или да ползвате масло от авокадо. Нанесете маската върху суха коса и след 20-30 минути я измийте с подходящ шампоан.

Свързани статии

Кокосово масло и мед

Комбинирайте 1-2 с. л. от меда и маслото. По желание може да затоплите съставките на водна баня и когато са приятни на допир да ги нанесете върху краищата на косата или скалпа. След около 20 минути измийте косата си както обикновено.

Маска с жълтък и мед

В купичка комбинирайте 1 с. л. мед, 1 с. л. кокосово масло, 1 жълтък. По желание може да добавите и етерично масло по ваш избор за допълнителна хидратация. Нанесете маската върху суха коса и след 30 минути я измийте както обикновено.

Коментирай