Здраве и красота

Каква е връзката между женските хормони и деменцията?

Естрогенът има специална роля

23.05.2019г. / 13 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хормоните и техният крехък баланс контролират всеки процес в организма. Връзката им с функцията на органите е важна и определяща за бъдещото физическо състояние. Мозъкът пък е органът, който контролира всички системи в тялото заедно с психиката и процесите, които я определят. Нещо, което все още не е напълно ясно на учените, лекарите и психолозите.

Съществува връзка между женските хормони и мозъка, доказана от учени от Американската академия по неврология, които изследват причините жените да страдат по-често от деменция. Те проследяват механизмите на отключване и развитие на болестта.

7 вида хормонален дисбаланс

Според тях естрогенът е в основата на проблема, по-точно краткотрайната експозиция на влиянието му заради настъпването на менопаузата.

Изследователите разгледали случаите на жени в репродуктивните им години, като под внимание били взети моментът на настъпване на първата менструация, времето, в което жените навлизали в менопауза, както и това дали са претърпели хистеректомия или не. Те сравнили всички данни и проследили при кои жени е настъпила деменция по-късно в живота.

Учените открили, че жените, които са получили първа менструация на възраст 16 или повече години, имали с до 23% по-висок риск от деменция за разлика от онези, които са били на 13 при първия цикъл.

Жените, които имали ранна менопауза преди 47-годишна възраст били с 19% по-висок риск от деменция в сравнение с тези, които са навлезли в този период по-късно в живота си.

Защо се случва така?

Изследователите са на мнение, че тази корелация между женската репродуктивна способност и отключването на деменция се дължи на влиянието на естрогена или по-точно на краткото му влияние.

8 симптома на повишени нива на естроген

Свързани статии

Жените, които в живота си са били изложени на неговото влияние за по-кратко, са с по-висок риск от старческа деменция или отключване на болестта на Алцхаймер.

Липсата на естроген според тях води до затруднение в мозъка да се систематизират и архивират нови спомени. Изграждането на връзки в мозъчната кора става все по-ограничено в отсъствието на този важен биохимикал.

Изследването разглежда още и други фактори, като брой на бременностите на отделните жени, употребата на противозачатъчни таблетки, които се явяват като допълнителни предпоставки за намаляване на естрогена през годините.

Въпреки че не можем да влияем върху биологично предопределени събития, като настъпването на първата менструация и навлизането в менопаузата, можем все пак да се стараем да водим здравословен начин на живот, да спим достатъчно, да намаляваме нивата на стрес в тялото си и да не злоупотребяваме с медикаменти, влияещи на естрогена, освен ако това не се налага. Така намаляваме риска от отключване на болестта на Алцхаймер или старческа деменция.

Коментирай