Здраве и красота

5 начина да победите лошия дъх

Лесни стъпки към свежа уста

22.05.2019г. / 06 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато говорите с някого без значение дали разговорът е с близък човек или в професионална среда, лошият дъх е нещо, което ви притеснява. Всеки път се чудите дали се усеща нещо. Търсите дъвка или ментов бонбон преди разговор, а ако ненадейно се е наложило да разговаряте с някого отблизо изпитвате безпокойство.

Лошият дъх може да се контролира. Можете да опитате с няколко прости стъпки, които ще ви помогнат да го преборите и овладеете.

Грижа за чувствителните зъби в няколко стъпки

1. Избягвайте храни, предизвикващи лош дъх.

За да намалите появата и интензитета на лошия дъх е важна не само хигиената на устната кухина, но и храната, която слагате в устата си. Избягвайте храни, които съдържат сяра в състава си, например чесън, лук. Рибата и месото също са проблематични. Ако все пак ви се наложи да хапнете от тях през деня, носете си четка за зъби и измийте устата при първа възможност.

Другото, което можете да направите, е да неутрализирате миризмата със зелен чай, целина, ябълки или орехи. Консумацията на тези храни се бори с лошите миризми в корема и устната кухина по натурален начин.

2. Пийте много вода

Колкото по-зле хидратиран е организмът, толкова по-лош е дъхът. При дехидратация, макар и съвсем незначителна, бактериите в устната кухина се размножават много бързо. Това създава условия за поява на доста лош дъх.

Свързани статии

3. Мийте зъбите по два пъти на ден и почиствайте с конец редовно.

Измиването на зъбите трябва да става абсолютно редовно и безусловно. Често забравяме конеца за зъби. Задържаните хранителни остатъци в междузъбното пространство могат да предизвикат не просто лош дъх, а гниене, бактериални инфекции на венците, кариеси и по-сериозни зъбни проблеми.

4. Изплаквайте с вода за уста.

Водата за уста има антибактериални свойства, които допълнително се борят срещу бактериите, размножаващи се в устата. Тя помага за освежаване на дъха.

10 нестандартни употреби на пастата за зъби

5. Четкайте езика.

Четкането на езика е момент, който повечето хора пропускат. Купете си четка, чийто гръб да е снабден с гумена грапавина, предназначена за почистване на езика. По него се събират наистина много остатъци и микроорганизми, които причиняват много лош дъх.

Коментирай