Здраве и красота

4 признака, че тренировката ви е прекалено напрегната и ви вреди

Какви сигнали изпраща тялото, когато е изтощено и пренапрегнато

22.05.2019г. / 10 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването, оформянето на тялото по желания начин, постигането на резултати е дълъг процес на трансформация на цялото ежедневие и начин на живот, които изискват упоритост и постоянство. Необходимо е да сте стриктни и да поддържате стабилно темпо, за да не изгубите постигнатите резултати до момента, а и да ги надградите.

Позитивни неща за тялото само след една тренировка

В стремежа си да успеете има вероятност да допускате прекалено изтощаване на тялото, което има обратния ефект, а понякога и по-лошо. За да сте сигурни дали е така, вижте признаците на твърде интензивната тренировка, която не се отразява добре на организма ви.

1. Формата ви не е никак добра.

Тренирате от доста време, но не постигате резултати за разлика от други хора, с които се сравнявате. Те вероятно спазват определени рамки, за да не подлагат тялото си на свръхизтощение. Така то може да се възстанови напълно след стреса от тренировката, а това е изключително важно за добрите резултати.

Ако не давате достатъчно време на тялото да се възстанови, то ще превключи на режим „съхранение“ и ще се опитва да запази малкото енергия, която му е останала след интензивните тренировки. Ето защо резултатите ви не настъпват въпреки усилията.

2. Тренирате предимно определена група мускули.

Неслучайно треньорите и специалистите съветват при отделните тренировки да се набляга на отделни групи мускули вместо на една и съща. По този начин се дава възможност на тренираната мускулна група да си почине и да се възстанови, докато вие наблягате на друга в следващите дни.

Това е нормален процес, който освен това е и правилен и здравословен. Колкото и да искате да оформите определена част от тялото си, не трябва да пренебрегвате останалите мускулни групи. Тялото работи в неразделна цялост. Тренирайте внимателно всяка част от него. Макар и по-бавно, резултатите ще са много по-добри по този начин, отколкото при изтощителните ви сесии.

Свързани статии

3. Периодът на възстановяване е по-дълъг.

Един ясен признак, че прекалявате с изтощението е фактът, че не можете да си починете достатъчно, докато дойде време за следващата тренировка. Ако все пак държите тренировките ви да са интензивни, отделете повече време за почивка и възстановяване на тялото, защото това е задължително.

Най-важните неща за успешна тренировка

4. Имунната ви система е отслабена.

Всяка тренировка предизвиква малко локално възпаление. Част от възстановителния процес тялото дължи на имунната система, която се съсредоточава в неутрализирането на възпалението. Ако боледувате често, откакто сте започнали да тренирате усилено, значи интензитетът не ви понася. Имунната система не може да смогне с отстраняване на постоянните възпаления в тъканите след тренировка и не може да отблъсне атаките на вирусите и микробите.

Коментирай