Здраве и красота

Какво се случва в тялото, когато не ядете достатъчно плодове и зеленчуци

Повишава се рискът от рак

24.05.2019г. / 06 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как изглежда една ваша чиния за обяд или вечеря? Какви храни включва и има ли в нея място за полезните зеленчуци и плодове? Растителните храни трябва да преобладават, да ги включваме във всяко хранене за деня, да има малко място за здравословен протеин, а пълнозърнестите храни не са забранени, но в разумни количества. Защо това съотношение е важно и как нередовната консумация на плодове и зеленчуци се отразява на тялото ни?

Така например, менюто с високо съдържание на натрий и ниско на растителни храни, може да допринесе за повишаване на кръвното налягане. Минералите като калий, калций и магнезий, спомагат за калиево-натриевия баланс. Когато организмът ни не получава достатъчни количества се увеличава рискът от високо кръвно, сърдечни проблеми и дори депресия, както и:

Недостиг на хранителни елементи

Плодовете и зеленчуците съдържат някои от най-важните хранителни вещества за нашето здраве. Недостатъчната им консумация, може да доведе до дефицит на тези елементи. Въпреки че с останалата част от храната също си осигуряваме полезни вещества, в плодовете и зеленчуците се съдържат в по-висока концентрация.

8 летни диети, които топят излишните килограми

Храносмилателни проблеми

Запек, дивертикулоза, хемороиди... Ако страдате от някои от тези състояния, помислете дали в менюто ви присъстват достатъчно плодове и зеленчуци. Те съдържат целулоза и фибри, които помагат за облекчаване или предотвратяване на запека, стимулират мускулите на стомашно-чревния тракт, намаляват натиска върху долната част на червата, което прави по-малко вероятна появата на хемороиди.

Повишава се рискът от рак

Според Американския институт за изследване на рака (AICR), нито една храна не може да ви предпази от рак, но диета, богата на растителни храни, може да помогне за намаляване на риска от болестта. Антиоксидантите като витамини Е, С и каротеноидите, предпазват здравите клетки от свободните радикали.

Каротеноидите – пигменти, включващи бета-каротин, които се съдържат в спанака, други тъмни листни зеленчуци, плодове и зеленчуци с интензивен оранжев цвят, като сладки картофи, тикви и моркови, могат да намалят риска от клетъчни увреждания.

15 храни с почти 0 калории

Покачване на килограмите

Ако менюто ви е бедно на плодове и зеленчуци, вероятно е изградено от повече храни с високо съдържание на мазнини и калории. Ако се опитвате да отслабнете, помислете защо диетата ви не дава резултати. Плодовете и зеленчуците са с ниско съдържание на калории и нисък гликемичен индекс (или поне повечето), което не предизвиква резки промени в нивата на кръвната захар и инсулина.

Полезни растителни алтернативи на протеините (галерия)

Увеличава се рискът от диабет

Наддаването на телесно тегло се свързва с риска от диабет, тъй като страдащият от излишни килограми обикновено се храни нездравословно, а в менюто му почти липсват растителни храни. Замяната на пастата, тестените изделия, вредните въглехидрати с нисковъглехидратни зеленчуци като спанак, броколи, карфиол, домати, патладжан, тиквички, тиква и свежи плодове, може да помогне за регулиране нивата на глюкозата.

Коментирай