Здраве и красота

Вълшебна напитка с лимон и хималайска сол против мигрена

Поддържа pH-то в организма

03.06.2019г. / 10 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора не си дават сметка, че живеят с постоянна лека форма на дехидратация. Недостатъчното пиене на течности, най-вече вода, води до промени в обмяната на веществата в организма, както и промени в електролитния баланс на тялото. Минералите в организма са незаменими заради специфичните функции, които всеки от тях има за клетките, тъканите, органите и системите.

Главоболията са една от най-често срещаните индикации, подсказващи за недостиг на минерали и електролити в организма. Ако страдате от чести мигрени, недостатъчното количество течности и разтворени в нея минерали може да е в основата на проблема ви. Магнезият има особено централна роля в този механизъм.

6 мощни билки срещу мигрена

Жаждата далеч не е единственият симптом на дехидратация. Урината е много добър показател, който може да подскаже има или не недостиг на достатъчно количество течности в тялото.

Ако тя е прозрачна или светложълта, водно-солевият баланс в тялото е в норма. Ако обаче цветът ѝ е тъмен, оранжев или кафяв е налице дехидратация и то в по-тежка форма.

Какви са симптомите на дехидратация?

В зависимост от степента на дехидратация симптомите могат да варират от суха кожа, сухота в очите, лош дъх, потъмняване на урината до слабост в мускулите, влошена координация, проблеми с кръвообращението, нарушения в обонянието, гъст секрет в носа и гърлото, затруднения в преценката и ориентацията.

Леката форма на дехидратация, с която много хора живеят, им носи много здравословни проблеми и мигрената е само един от тях. В много случаи тя се причинява от недостиг на минерали.

Дехидратацията причинява още високо кръвно налягане, астма, крампи, запек, нервност. Всички тези проблеми показват недостиг на минерали, най-вече магнезий.

Преди да посегнете към болкоуспокояващите и противовъзпалителните, опитайте да въздействате на мигрената по натурален начин. Направете си напитка с лимон и хималайска сол, много богата на минерали и витамини.

Необходими са ви:

  • 2 супени лъжици пресен лимонов сок
  • малко вода
  • ¼ чаена лъжичка стрита хималайска сол

Изстискайте лимоновия сок в стъклена чаша. Допълнете я с вода. Към нея добавете стритата сол и изпийте веднага.

Тази смес се използва от векове в средиземноморските страни против дехидратация. Солта има свойството да предизвиква задръжка на вода в организма, а лимонът дава необходимите витамини и антиоксиданти. Важно е да не се прекалява със солта, за да не се получи обратният ефект на прекомерна задръжка.

Домашен мехлем за облекчаване на главоболие и мигрена

Хималайската сол е полезен източник на минерали, електролити, които играят централна роля за всяка клетка в тялото. Лимонът пък алкализира тялото отвътре и балансира pH в организма и предпазва от камъни в бъбреците.

Освен тази вълшебна напитка, която помага при мигрена и други здравословни проблеми, можете да наблегнете и на следните храни: овесени ядки, пълнозърнест хляб, семена, ядки, сухи меса, пресни плодове и зеленчуци.

Коментирай