Здраве и красота

Натурални средства против сухота в очите

Как да върнем баланса в слъзните жлези

11.06.2019г. / 11 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сухотата в очите може да е причинена от различни състояния в организма, но може и да е симптом на обикновена преумора на очите. С няколко интензивни примигвания оправяте проблема и готово. Но понякога не е толкова лесно. Необходимо е да направите някои промени в начина си на живот или да приложите природни методи, които имат ефект и въздействат по естествен начин на производството на очен секрет, който предпазва окото от инфекции.

Ето какво можете да направите.

Пийте повече вода

Понякога недостатъчното количество вода, което пием през деня, оказва влияние върху функциите на органите и системите. Сухотата в очите може да се дължи на лека дехидратация и невъзможност на слъзните жлези да образуват необходимия секрет.

Какво предизвиква потрепването на клепачите?

Топъл компрес

Топлите компреси с вода са добър начин да противодействате на възпалението в очите, което е предизвикало сухота.

Омега-3 мастни киселини

Сълзите са естествена смес от вода, масла и слуз, за чието производство са необходими и омега-3 мастните киселини, които приемаме с храната. Наблегнете на храни, които ги съдържат, като рибата, ядките, лененото семе, авокадото.

Носете очила със специална защита

Вредното влияние на ултравиолетовите лъчи може да предизвика сухота. При недостатъчна защита очите страдат, като първият симптом е сухотата.

Откажете цигарите

Тютюнопушенето вреди на целия организъм, включително на очите. Цигареният дим предизвиква дразнене при контакт с очите, а канцерогенните съединения в него нанасят щети на организма отвътре, като предизвикват сухота в лигавиците на цялото тяло.

10 начина да предпазим очите от монитора

Витамин А

Витамин А играе съществена роля за здравето на очите. Дефицитът му може да предизвика сухота, влошено зрение, слепота, нарушена светлочувствителност, нарушения в роговицата и ретината. Наблегнете на храните, богати на витамин А или го приемайте като добавка.

Правете енергични упражнения

Кардио упражненията подобряват кръвообращението и стимулират секрецията на секрет от слъзните жлези, което подобрява положително сухотата в очите.

Коментирай