Здраве и красота

Бум на кърлежи – как да се предпазим

Не оставяйте децата да играят близо до животни

23.05.2019г. / 11 21ч.
Мария Дуковска
Бум на кърлежи – как да се предпазим

„От началото на годината има около 60 случая на заболели от лаймска болест у нас“, съобщи в студиото на „България сутрин“ доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница.

По думите му около 20-30% от кърлежите са заразени с причинителя на лаймска болест и обикновено при вадене на кърлеж от тялото, част от него остава под кожата.

„Изследването на кърлежи е безсмислено. Нужно е да се изчака поне 4 седмици и да се изследва самият ухапан от насекомото“, посочи той.

В малък процент от случаите се наблюдават зачервявания по кожата около мястото на ухапването, ако има лаймска болест, но понякога няма симптоми, обясни лекарят. Той посъветва родителите да не оставят децата си да играят на места, където има животни, пренасящи паразити – котки, кучета.

Пред Bulgaria ON AIR, бащата на детето, по което лекари от болница „Лозенец“ намериха над 50 кърлежа разказа, че през уикенда синът му е играел в храсти в Южния парк, когато вероятно е попаднал в гнездо на кърлежи.

>> Как да се предпазим от кърлежи <<

„Открихме какво се е случило във вторник. Първоначално в болницата извадиха 15 кърлежа, повторно – над 30, посетихме болницата и за трети път. Става дума за съвсем малки кърлежи, които трудно се забелязват“, разказа той.

По думите му той и семейството му не са забелязали табела с информация за пръскане срещу кърлежи.

„Детето е добре. Приема антибиотици по съвет на личната ни лекарка. Смятаме, че общината трябва да се замисли как рискът може да се намали“, посочи Петков.

В градските паркове и градини в София са планирани двукратни обработки срещу кърлежи, съобщиха от Столичната община. Те се извършват при окосени тревни площи и сухо време поне едно денонощие.

Коментирай