Здраве и красота

10 неща, с които да забавите остаряването

Как да останем млади и здрави по-дълго?

16.06.2019г. / 13 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

7. Избягвайте всякакви токсини

 

Не злоупотребявайте или изобщо не употребявайте цигари, алкохол и други вредни вещества, които ускоряват процесите на стареене и ви разболяват преждевременно.

8. Винаги бъдете хидратирани

С напредване на възрастта малко по малко бъбреците започват да работят по-малко ефективно, заради което извеждането на токсините става по-трудно. Помагайте им, като пиете достатъчно вода. Тя помага и за контролиране на тургора на клетките, респективно на външния вид и състоянието на кожата.

Как да остаряваме елегантно?

9. Грижа за здравето на зъбите

Продължителното излагане на организма на локалните възпаления и бактериални инфекции в устната кухина влияе изключително негативно на цялостното здраве. Ако имате каквито и да било зъбни проблеми или инфекции във венците, побързайте да ги излекувате. Добрата устна хигиена помага за дълголетието и здравето. Много хронични заболявания, като диабет, инфаркт, инсулт, сърдечносъдови заболявания, артрит и ревматизъм са свързани с локални възпаления в устната кухина.

10. Грижете се за здравето на стомашно-чревната флора

Чревният микробиом или „добрите“ полезни бактерии в нашите стомах и черва играят съществена, дори централна роля в цялостното здраве на организма и правилното функциониране на всяка една система в него. Около 70% от имунната система зависи именно от състоянието на червата и полезните бактерии в тях. Освен че успява да се бори успешно с инфекциите, когато тези бактерии са в баланс, имунната система „съумява“ качествено да атакува злокачествените клетки и да ги неутрализира, подобрявайки състоянието на тялото и предпазвайки го от преждевременно стареене.

Коментирай