Здраве и красота

10 неща, с които да забавите остаряването

Как да останем млади и здрави по-дълго?

16.06.2019г. / 13 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Никой не иска да остарява бързо. Въпреки че повечето хора се чувстват по-млади, отколкото реално са и въпреки че знаем, че възрастта е просто едно число, ние все пак се вкопчваме в желанието си да останем наистина по-млади и здрави за по-дълго.

Не е невъзможно да забавите процесите на стареене. Трябва просто да спазвате някои полезни практики, които помагат остаряването наистина да се отложи във времето, а вие да изглеждате и да се чувствате добре.

1. Упражнявайте се

 

Правете упражнения всеки ден. Движете се колкото можете повече. Гледайте винаги да сте в добра форма без да изпускате теглото си от контрол, защото с него се нарушават и други жизнени показатели – холестерол, кръвна захар, инсулин, индекс на телесна маса.

7 вредни навика, които ускоряват стареенето

2. Яжте цели храни

Всички преработени и предварително подготвени и пакетирани храни са вредни, независимо дали на етикета им пише „пълнозърнести“, „безглутенови“ и други подобни. Щом не са цели продукти, от които вие да приготвите някакво ястие, значи не е добре да ги консумирате. Редовното хранене с цели, истински продукти, е важно за дълголетието. С такива продукти са се хранели нашите баби и дядовци.

3. Яжте много зеленчуци

Добавянето на още количества пресни зеленчуци към храненията дава още здравословни хранителни вещества на организма. Плодовете и зеленчуците са неизменна част от менюто и трябва да заемат централно място, ако искаме да сме млади и здрави по-дълго.

4. Не пренебрегвайте протеините

Изключването на протеините и мазнините е грешка. Те са в основата на деленето на клетките и синтеза на колаген, който ни прави по-млади за по-дълго. Наблегнете на полезните протеини и мазнини, доставени от ядките, рибата, постните меса, семената. Всички те съдържат омега-3 и аминокиселини, които директно изграждат мускулите и стимулират синтеза на колаген.

5. Прекарвайте време навън

Витамин D, който се набавя предимно чрез слънчевата светлина, е от огромно значение за синтеза на колаген в тялото, за здравината на костите и за забавяне процесите на стареенето. Колкото по-дълго прекарвате време на открито, толкова по-добре за здравето и имунната система.

6. Пазете кожата си от слънцето

Не забравяйте, когато сте навън, да предпазвате кожата си от ултравиолетовите лъчи, които не само я състаряват, но и предизвикват изменения в ДНК на клетките ѝ, което е рисково за образуване на меланом.

Коментирай