Здраве и красота

6 добавки, с които да намалите менструалните болки

За да бъдат трудните дни по-леки

19.06.2019г. / 09 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болезнената менструация е едно от най-често срещаните неразположения, през които жените преминават всеки месец. При някои тя е по-силно изразена, докато за други, дните на менструацията преминават без сериозни оплаквания. За справяне с „трудните“ дни, обикновено следваме съветите на нашия гинеколог.

Знаем какво обезболяващо да вземем при нужда, но не бива да забравяме и за други важни елементи, които могат да намалят болките ни. Вижте 5 от тях. Важно! Преди прием се консултирайте с лекар.

Магнезий

Това е един от най-важните минерали, който отговаря за над 250 метаболитни процеса в организма, включително за поддържане на здрави мускули и нерви, за изграждане на мускулни протеини. Ако спортувате активно, вероятно знаете, че магнезият спомага за възстановяване след тренировка, предотвратява мускулните спазми и облекчава неразположенията по време на месечен цикъл.

Освен под формата на хранителна добавка, него можем да си набавим и чрез консумацията на тофу, спанак, листни зелени зеленчуци, бадеми, тиквени семки, киноа, сьомга.

По-добър секс според месечния цикъл

Витамини от групата В

Други важни хранителни елементи, които могат да намалят неразположенията по време на месечен цикъл според специалисти са витамините от група В и по-специално тиамин (витамин В1) и ниацин (витамин В3). Полезни хранителни източници на витамини от група В са зелени листни зеленчуци, зърнени храни, овесени ядки, свински или телешки черен дроб, гъби, по-мазни риби.

Омега 3 мастни киселини

Рибата, рибеното масло, лененото семе и масло, телешко месо, боб, сурови ядки и други, са с високо съдържание на важните аминокиселини. Омега 3 спомагат за инхибирането на възпалителните простагландини, които са отговорни за усещането на болки при първична дисменорея (болезнена менструация, която бива първична и вторична).

Витамини и минерали, които повишават сексуалното желание

Витамин D

Слънчевият витамин е важен не само за нашето добро настроение, здравината на костите и баланса на хормоните, но може да ни помогне да се почувстваме малко по-добре в онези дни, в които неразположенията на месечния цикъл нарушават ритъма ни.

Витамин D се съдържа в гъбите, млечните продукти, червеното месо, яйцата. През месеците, в които не се излагаме активно на слънце се препоръчва да приемаме за кратък период и хранителни добавки обогатени с него, за да намалим риска от дефицит.

Лекарства, които никога не трябва да спирате внезапно

Витамин Е

Заедно с витамини А и C, този витамин е един от най-мощните антиоксиданти. Той подпомага имунната функция, предпазва черния дроб и други клетки от окислително увреждане, подобрява кръвообращението, чрез дилатацията на кръвоносните съдове (разширяване). Доброто кръвообращение, благоприятства лигавицата на матката.

Свързани статии

В допълнение менструалните спазми не би трябвало да са така интензивни, а и витамин Е се грижи за здравето и красотата на кожата, косата и ноктите. Може да си го набавите чрез консумацията на ядки, слънчогледови семки, сушени кайсии, спанак, зехтин и други.

Флавоноиди

Познати още като биофлавоноиди, това са полезни съединения и мощни антиоксиданти, които се съдържат в по-ярко оцветените плодове и зеленчуци. Според учени, флавоноидите могат да спомогнат за облекчаване на болезнената менструация. Затова добавете към менюто си повече зеле, спанак, броколи, домати, червени ябълки, червени чушки, тиква, моркови, патладжан, горски плодове.

Коментирай