Здраве и красота

Сърбеж по челото – какви могат да са причините

Проследете придружаващите симптоми

31.05.2019г. / 12 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърбежът може да е сигнал за безобиден проблем, като слънчево изгаряне, пърхот или акне, които не засягат застрашително здравословното състояние. Но един не толкова плашещ симптом може да подсказва и за по-сериозно заболяване, инфекция или наличие на паразити в тялото. Всички тези състояния трябва да се неутрализират с необходимите мерки, за да се предотвратят бъдещи усложнения. Ето защо дори безобидния сърбеж по челото не трябва да се неглижира, особено ако трае с дни и не се повлиява от нищо.

Много често сърбежът по челото не означава, че страдате от сериозен проблем. Обикновено е симптом на възпалена или раздразнена, суха кожа, екзема, изгаряне, контактен дерматит. В такива случаи прилагането на натурален гел от алое вера помага за облекчаване на сърбежа.

Не пренебрегвайте сърбежа през бременността!

Ако обаче той е придружен с висока температура, червени кръгове, сухота, ярка червенина, мехурчета или друг тип обрив, посетете незабавно лекар дерматолог, който да диагностицира състоянието ви. Може да се касае за по-сериозен проблем, като:

Алергична реакция към козметични продукти

Алергичните реакции към козметични и измиващи продукти не трябва да се подценяват, защото ако не се отстрани алергенът, той може да предизвика по-сериозни здравословни проблеми.

Себореен дерматит

Себорейният дерматит е често срещан кожен проблем при много хора. Причинява не само сърбеж, но и лющене на кожата, както и усещане за сухота.

Свързани статии

Инфекции и заболявания

Псориазис, чернодробни заболявания, невродерматит могат да са в основата на появата на сърбеж по челото. При различните състояние се появяват и други симптоми, които помагат за определяне на точната диагноза. Възможно е още да имате тения, която прораства в тъканите и предизвиква сърбеж. Едрата шарка варицела, причиняваща се от вид херпесен вирус, също може да се прояви със сърбеж по кожата на главата, както и при реактивиране на вируса херпес-зостер.

Как да се отървем от сърбежа по време на тренировка?

Нервен тик

Не всички видове сърбеж са провокирани от кожен проблем. Понякога нервната система страда заради различни фактори, които причиняват поява на тикове или възпаления по нервните пътища. Част от картината в такива случаи е и появата на сърбеж, придружен с други симптоми.

Коментирай