Здраве и красота

Как да избегнем бръчките и подпухването след сън

Няколко съвета, които ще помогнат да се спасим от подпухването след спане

28.03.2023г. / 13 18ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Сутрин се събуждаме и едно от първите неща, които бързаме да направим (след преглед на телефона и съобщенията), е да се погледнем в огледалото. Очакваме кожата на лицето сутрин да е свежа, особено ако сме спали достатъчно дълго, но невинаги гледката в огледалото ни очарова. Защо? Защото поради позата ни на спане, плата на чаршафите и калъфите на възглавницата и други причини, кожата на лицето търпи натиск, напрежение, търкане, което ѝ се отразява негативно. Понякога по кожата ни остават толкова дълбоки линии, че е необходимо да изчакаме повече от 10 минути, за да изчезнат напълно. Ако това се случва рядко, не би било проблем, но ако редовно наблюдавате подобни линии и вдлъбнатини по кожата, добре е да вземете мерки, преди да са станали постоянни.

Най-честите грешки

1. Използваме калъфи за възглавници, които са от фабрична материя. По-добрият вариант е да спим на калъф от коприна или сатен. Ако използваме калъф от гладка и плъзгаща се материя няма да се получават толкова вдлъбнатини и фини линии. Колкото по-рядко остават следи по лицето от спането, толкова по-малка е опасността фините линии да останат за постоянно.

2. Спите с лице във възглавницата, натискайки кожата в плата. Трудно е да промените позата за сън, но имайте предвид, че спането по гръб наистина ще подейства положително на свежата ви визия сутрин.

3. Друга честа грешка е да спите с ръце върху лицето. Най-добре би било кожата на лицето да избягва контакт с други повърхности по време на сън. Именно коприненият калъф на възглавница ще спомогне да се минимизира натискът и търкането на лицето в плата.

>> 5 признака, че остарявате по-бързо <<

Превантивни мерки

1. Нощните маски вършат прекрасна работа да запазят кожата докато спите, дори и да има натиск или напрежение, кожата не се свива така, както ако сте без маска.

2. Опитайте да спите с повдигната глава на възглавницата, без да заравяте лице в нея и без да го докосвате с ръцете си или да слагате ръцете под възглавницата.

3. Ако спите странично и ви е трудно да започнете да спите по гръб, сложете си допълнителна възглавница и стратегически позиционирайте главата така, че долната част на лицето да не опира възглавницата. Така ще предотвратите натиска и търкането на кожата в плата.

>> Как да си набавим колаген <<

Коментирай