Здраве и красота

Какво ще се случи, ако ядем шепа фурми всеки ден?

Здравословни ползи от сушените фурми

07.06.2019г. / 06 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фурмите са плодовете на финиковата палма. У нас много рядко се срещат в прясната им форма, затова се консумират предимно сушени. Те са много богати на разнообразни хранителни вещества, заради които заслужават да бъдат използвани в ежедневния ни режим.

Какво ще се случи, ако ядете шепа фурми всеки ден в продължение на поне седмица?

Ленено семе и сушени плодове подобряват метаболизма

Холестеролът ще намалее

Фурмите предотвратяват запушване на артерии и важни кръвоносни съдове, като разграждат плаките по съдовете. Това намалява риска от инфаркт и инсулт, като подобрява проходимостта на кръвта.

Рискът от инфаркт ще намалее

Сушените фурми са много богати на калий, който играе важна роля за здравето на сърдечносъдовата и нервната системи, като подобрява тяхното състояние и намалява риска от инфаркт.

Ще подобрим нивата на желязо

Много жени страдат от недостиг на желязо, особено в периода след настъпване на менструацията, бременност или при менопаузата. Фурмите са много богат източник на желязо, което ги прави чудесни в овладяването на този недостиг, ако се консумират всеки ден.

Сърцето става по-здраво

Яжте по две-три сушени фурми сутрин на гладно за здраво сърце и кръвоносни съдове. Накиснете фурмите през нощта в чаша вода, за да набъбнат. Това помага за усвояване на веществата в тях, както и фибрите. Можете да ги добавяте и към здравословното си смути за закуска.

Свързани статии

Стоп на диарията, запека и подуването

Отново благодарение на богатството си на калий, фурмите помагат на храносмилателния тракт да работи добре. Този плод нормализира състоянието на чревната флора, като облекчава подуването, диарията и запека, причиняващи дискомфорт.

Важни причини да ядете повече жълти плодове

Теглото ви ще се подобри

Ако имате няколко излишни килограма или натрупване на мастна тъкан на определени места, фурмите ще ви помогнат да ускорите процеса на редукцията им. Голямото количество фибри в тях ускорява метаболизма и подпомага работата на червата.

Кръвното налягане ще се нормализира

Калият е много важен минерал в контрола на кръвното налягане. Ето защо сушените фурми са така важни за хипертониците. Една шепа фурми на ден допринася за нормализирането на нивата на кръвното налягане и прави извеждането на излишните течности от тялото по-лесно.

Коментирай