Здраве и красота

Чай от ройбос и неговите вековни ползи за здравето

За какво помага ароматната напитка

25.06.2019г. / 13 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят от ройбос е популярен в народната медицина в Африка от векове. Познат е в два вида, в които се консумира – червен или зелен. Червеният ройбос е характерен за Южна Африка. Прави се от ферментирали червени листа на растението чрез окисляване – процес, който се различава в известна степен от традиционното ферментиране на черния чай. Има сладък меден вкус с богат червен оттенък. Зеленият чай от ройбос има по-горчив и тревист вкус, подобно на зеления чай.

Грешките, които всички допускаме с правенето на чай

И двете разновидности не съдържат кофеин и са с ниско съдържание на танини. Тези вещества могат да предизвикат главоболие при по-чувствителни хора, както и да отключат алергии.

Противовъзпалителни свойства

Чаят от ройбос съдържа много мощни антиоксиданти, които потискат възпалението в тялото и помагат при различни видове болка, включително артрит, ревматизъм, различни възпаления. В ройбос се съдържат силни полифеноли, които предпазват сърцето от заболявания, а клетките от туморни изменения.

Съдържа антихистамини

Чаят от ройбос помага в потискането на различни алергични състояния, тъй като съдържа кверцетин и рутин – вещества, блокиращи отделянето на хистамини в кръвта – съединения, предизвикващи имунен отговор и неприятни симптоми.

Има противостареещи свойства

Всеки иска да остане млад за по-дълго. Чаят от ройбос помага не само на кожата да остане гладка, но и на организма да бъде здрав и предпазен от състаряващия оксидативен стрес, предизвикващ преждевременно стареене и злокачествени промени на клетъчно ниво.

Свързани статии

Предпазва кожата

Ройбосът има свойството да предпазва кожата от инфекции и ултравиолетова светлина. В него се съдържат важни за кожата минерали – цинк, магнезий, манган, желязо, калций, витамин D, флуориди и калий. Те подобряват текстурата на кожата, качеството и еластичността ѝ. Полезни са и в овладяването на различни кожни възпаления.

Контрол на теглото

Тъй като чаят от ройбос съдържа много малко калории, той е подходящ за диета. Една чаша съдържа приблизително 2,4 калории. Той има свойството да потиска глада и да увеличава интервала между храненията. Меденият му вкус създава усещане за ситост и задоволеност на глада за сладко.

Чай улонг (оолонг) и неговите ползи в отслабването

Нормализира нивата на кръвната захар

Флавоноидът аспалатин има понижаващи свойства спрямо глюкозата в кръвта. Той допринася за подобряване на усвояемостта на инсулина, като предотвратява диабет тип II.

Коментирай