Здраве и красота

Какво не трябва да правите след боядисване на косата?

Не правете следните грешки през първата седмица след боядисването

18.06.2019г. / 15 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Похарчили сте доста пари за фризьор, който да ви помогне да се сдобиете с цвета, за който сте мечтали. Боядисването вкъщи също може да е достатъчно задоволително, стига да спазвате някои правила.

Независимо дали сте ползвали професионални услуги или предпочитате да правите цвета си в домашни условия е важно да не допускате някои грешки през първата седмица след боядисването. Те увреждат цвета и самия косъм.

Най-големите грешки при измиването на косата

Избягвайте горещата вода

Прекалено топлата вода вреди на косъма след боядисването. Тя поврежда и самия цвят, тъй като прониква в уязвимия след процедурата косъм, след което кара цвета да избледнее скоро след нанасянето. За запазване на наситеността на цвета дълго след боядисването, мийте косата с хладка към студена вода.

Избягвайте слънцето

Пряката слънчева светлина за дълъг период от време разваля цвета и текстурата на косъма. Оцветителите и окислителите в боите за коса в контакт с ултравиолетовата светлина предизвикват реакции, които карат нюансите да бледнеят и изсветляват.

Не мийте косата

Питали ли сте се защо в опаковката с боята ви има само балсам, но не и шампоан? Той не е необходим. Изплакването на боята е напълно достатъчно. След боядисване не се нуждаете от шампоан. Той само ще отнеме от интензитета на цвета и ще направи така, че част от труда ви да отиде на вятъра.

Не нанасяйте химикали върху косата

След като косата е третирана с боя и изсветлители, върху косъма не трябва да се добавят лакове за коса, гелове, стилизиращи продукти или вакси. Тези и подобни на тях козметични продукти разрушават косъма, тъй като проникват в него в момент, в който той е много силно уязвим. Освен това те развалят и самия цвят на косата.

Свързани статии

5 съвета как да се грижим за боядисана коса

Избягвайте хлора

Басейните с хлорирана вода не са препоръчителни веднага след боядисване на косата. Избягвайте и миенето на косата с прекалено хлорирана вода. Ако у дома ви водата е такава, преварете я преди да я използвате за измиване.

Хлорът разваля цвета и текстурата на косъма. Той може да направи така, че точно нежеланите тонове в цвета ви да изпъкнат.

Не нагрявайте косата

Ако използвате преси за коса, маши или сешоари в първите дни след боядисването, ще изтощите косата до краен предел. Високите температури карат и цвета да бледнее преждевременно.

Коментирай