Здраве и красота

6 промени във вкуса, които не са безобидни

Могат да подсказват за здравословни проблеми

07.06.2019г. / 09 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вкусът в устата ви често напомня за нещо гнило, ацетон? Това съвсем не е безобидно и може да се касае за проблеми с храносмилането, диабет или намалена функция на щитовидната жлеза. Метал – сигнали за пародонтоза, отравяне с живак, анемия.

Нашите рецептори различават основни вкусове като кисело, сладко, солено, горчиво, люто и умами. Те също се отличават, разделяйки се на усещания за горещо, лютивина, студенина, мазнина, тръпчивост. На всеки се е случвало да усети промяна във вкуса. Но когато тя е често явление, може да подскаже за сериозни заболявания. На какво да обърнете внимание?

Пълна загуба на вкус

Обикновено се проявява при продължителна хрема, прием на антибиотици. В случай, че е минал повече от месец след приключване на лечението, а все още имате пълна загуба на вкуса, консултирайте се със специалист. Нарушението на рецепторите може да подсказва за наранявания на главата (и последващо увреждане на нервната тъкан, таламуса и глосафорингеалния нерв); инфекции на горните дихателни пътища; хипотиреоидизъм; Синдром на Кушинг; диабет; зъбни инфекции; рак на устната кухина.

7 добавки за контрол на кръвната захар

Сладък вкус

Хапвате добре овкусена салата, любимото ви парче месо, но усещате сладък вкус? Тази промяна може да е индикатор на сериозни заболявания като отравяне с пестициди или други химически отрови; нарушени нива на инсулин и начален стадий на диабет; депресия; хроничен стрес; дентални заболявания; рак на белия дроб; инфекциозно или вирусно увреждане на нервните клетки.

Твърде солен вкус

Когато човек не спазва добра орална хигиена и не се хидратира достатъчно, тогава има усещането за солен вкус. Консумацията на чай, кафе, алкохол, енергийни напитки, обикновено действа дехидратиращо. В случай, че пиете достатъчно вода, спазвате добра орална хигиена, тогава промените, които са настъпили могат да се дължат на синузит; стрептококи, стафилококи или пневмококи.

Заболявания, които се предават от майка на дъщеря

Твърде горчив вкус

Усещане за горчивина в устата рано сутрин? Може би е добре да обърнете внимание на състоянието на черния ви дроб и останалите коремни органи. Може да се окаже нещо безобидно, но горчивината може и да е в резултат на заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища; хроничен холецистит и холелитиаза; лениви черва; менопауза; увреждане на нервната система (епилепсия, множествена склероза).

Свързани статии

Кисел вкус

Киселият вкус в устата може да се дължи на промяна в диетата, храносмилателни проблеми, дентални проблеми като кариес, гингивит, периодонтит.

Храната ви променя вкуса си

Хапвате от любимите ви ябълки, но техният вкус сякаш се е променил и напомня на вкуса на лука? Обърнете внимание и на останалите храни, които често консумирате. Този вид промяна на вкуса може да се дължи на хипотиреоидизъм; бременност; анемия; нарушения на стомашно-чревния тракт.

По материали от adme.ru

Коментирай