Здраве и красота

Най-добрите и най-лошите храни за очите

Как да подкрепим зрението

06.06.2019г. / 09 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Очите се нуждаят от специална защита от вредните слънчеви лъчи, за да са здрави, особено през лятото, когато греенето е силно и прекарваме повече време навън. Влиянието на ултравиолетовите лъчи е пагубно за очите, както и за кожата. Но има още едно нещо, което е от значение, когато става дума за очно здраве и това е храната. Не само предпазните мерки отвън играят роля за състоянието на нашите очи, но и „горивото“, с което зареждаме телата си отвътре, тоест храната.

Някои хранителни продукти имат свойството да подобряват здравето на очите и да стимулират зрението. В тях се съдържат хранителни вещества, които подпомагат функциите на всяка съставна част от зрителния орган.

5 храни, които успокояват нервната система

Същевременно някои храни са изключително вредни за очното здраве и трябва да бъдат избягвани.

Най-полезните храни за очите

Риба

Рибата е изключителен доставчик на омега-3 мастни киселини. Те са много важни за здравето на очната тъкан, както и за сърдечносъдовата и нервната система. Рибеното масло може да намали усещането за сухота в очите, да потисне възпаленията в тях и да облекчи уморени очи вследствие на работа с компютър.

Телешко

Телешкото е богато на цинк. Този минерал участва във важни процеси на имунната система, зрението, нервната система, сърдечносъдовата система. При дефицит на цинк в организма тези системи страдат, включително се наблюдава и влошено зрение. Една от най-важните функции на цинка е участието му в превенцията на макулната дегенерация.

Ядки

Ядките също са богати на омега-3. Освен тези важни мастни киселини те доставят и необходимия за здравето на очите витамин Е.

Най-вредните храни за закуска

Свързани статии

Цитрусови плодове

В цитрусите има висока концентрация на витамин С и Е. Тези два важни антиоксиданта се грижат за очното здраве, както и това на косата, кожата, ноктите, имунната система. Антиоксидантите предотвратяват преждевременното стареене на клетките в целия организъм и се борят с оксидативния стрес, причиняващ повишен риск от рак.

Моркови, сладки картофи и тиква

Общото между тези суперхрани за здрави очи е бета-каротинът и високото съдържание на витамин А. Те играят ключова роля за състоянието на очите и зрението. Важен протеин в тези продукти е и родопсинът, който подпомага ретината в абсорбцията на светлината.

Най-лошите храни за очите са:

  • Пържени храни;
  • Подсладени напитки;
  • Дресинги, сосове;
  • Преработени храни;
  • Наситени и трансмазнини.
Коментирай