Здраве и красота

4 признака, че обилният ви цикъл излиза от нормални граници

Кога течението е повече от нормалното?

18.06.2019г. / 06 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструалният цикъл е различен при различните жени. Въпреки индивидуалните особености, които са характерни за дамите, все пак има някои стандарти, които се считат за нормални и според които лекарите съдят кога нещо в цикъла не е наред.

Цикълът на някои жени поначало е по-обилен от този на други. Това не е задължително да е проблем или да е сигнал за някаква здравословна нередност. Но има някои признаци, които подсказват, че обилният цикъл все пак излиза от нормата и е време да се консултирате с гинеколог.

Кои са тези сигнали?

6 причини да мразим цикъла си по-малко

Налага се постоянно да сменяте превръзката или тампона

Тъкмо сте поставили чист превързочен материал и за по-малко от час той е напоен до максимум, дори е пропуснал. При някои жени с прекалено обилно кръвотечение се налага ставане през нощта за смяна на превръзки и тампони. Ако освен това наблюдавате и големи съсиреци, обилният ви цикъл може да не е нормално явление.

Значение има също и големината на съсиреците. Загубата на големи количества кръв по време на менструация може да има негативен ефект върху цялостното здраве заради загуба на важни минерали в кръвта.

Цикълът ви трае повече от седмица

За нормално се счита менструалното кървене да приключва в рамките на седмица. Ако трае повече или дори две седмици, това е твърде много и може да се касае за хормонален проблем, полово предавани болести, миома, ендометриоза или абнормално маточно кървене, считано за патология. При подобна ситуация е препоръчително да се консултирате с лекар.

Свързани статии

Хипоменорея или оскъден цикъл – какво го причинява?

Изморени и изтощени сте през цялото време на цикъла си

Ако менструацията ви е прекалено обилна, губите много кръв и вещества заедно с нея, това може да доведе до желязодефицитна анемия. Тя е причината за изтощението ви. Може да предизвика слабост на мускулите, прилошаване, прималяване, недостиг на въздух.

Цикълът ви нарушава ежедневието ви

Жените със свръхтежък цикъл често не успяват да се справят със задачите си през деня. При някои течението и изтощението, придружени от болки, гадене и световъртеж са толкова силни, че не успяват да станат от леглото. Ако това продължава няколко дни, определено трябва да се консултирате със специалист, защото е налице абнормално кървене.

* Статията има информативен характер.

Коментирай