Здраве и красота

Как здравословното смути се превръща във враг на теглото?

Кои са грешките, които допускаме в приготвянето на здравословната напитка и които я правят неполезна?

10.06.2019г. / 06 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Само защото смутито ви е съставено предимно от плодове и зеленчуци не означава, че то е полезно и здравословно. Дори зелените смутита могат да причинят покачване на теглото и кръвната захар. За да избегнете този ефект е много важно да внимавате какво и колко точно слагате в блендера.

Полезно ли е да се пие смути за закуска?

Полезно е, стига да са спазени стриктно пропорциите на съставките, които използвате. Балансираният състав на смутито, включващ протеини, въглехидрати, мазнини е от водещо значение. Ако пропорцията не е пресметната правилно, резултатът е наднормено тегло, а е възможно да се появят и други колебания в кръвните показатели.

Смутита, които нутриционистите препоръчват за закуска

Когато пиете смутита е много лесно да прекрачите допустимата граница на количеството хранителни вещества в него. Това е така, защото в чаша с пасирани плодове и зеленчуци, малко ядки или мляко, се съвместяват много повече въглехидрати, мазнини и протеини, отколкото ако изядете една ябълка и хапнете няколко бадема например. Концентрацията на веществата в смутито е значително повече, отколкото в продуктите в суровата им цялостна форма. Така рискът да приемете повече, отколкото е препоръчително, нараства.

Кои са грешките, които правят смутито не толкова полезно и които причиняват напълняване?

Смутито ви е прекалено голямо

Вкусната напитка ви кара да искате да си направите по-голямо количество, но това крие своите рискове. Неусетно надхвърляте допустимото количество калории в ежедневния си прием, което в добавка към останалите хранения изиграва лоша шега на талията ви.

Смутито ви има прекалено много съставки

В стремежа си да направите смутито си по-полезно, е възможно да прекалявате с количеството и разнообразието на съставките в него. Ако съвкупността от тях дава като краен резултат голямо число калории (в някои случаи неусетно можете да погълнете дори 600 калории само с една чаша!), това ще предизвика напълняване.

В смутито ви има подслаждащи съставки

Дори да използвате мед, това не ви позволява да добавяте 2 или повече супени лъжици от полезния пчелен продукт. Медът е изключително калоричен и с него трябва да се внимава. Ако използвате царевичен сироп, кленов сироп, захар, нещата не стоят по-различно, напротив.

Свързани статии

Не ядете смутито си с лъжица

Образно казано, яденето лъжица по лъжица или на малки порции, бавно, помага на организма да се предпази от внезапно повишаване на кръвната захар след моменталното изпиване на смутито. Когато кръвната захар скочи рязко, това причинява щети на клетките, последван от рязък спад в енергийните нива след известно време, а резултатът е трупане на мастна тъкан. Затова опитайте да консумирате смутито по-бавно.

Смути – чудесен начин да накараме децата да ядат зеленчуци!

Пиете смутито си в грешното време

Тялото на различните хора абсорбира въглехидратите по различен начин. По-активните във физическо отношение хора усвояват по-добре захарите, което ги предпазва от тези резки скокове в нивата на глюкозата в кръвта. Затова за спортуващите и трениращите е по-добре да пият смутито след тренировка. Така кръвната захар няма да скочи рязко.

Неактивните хора също трябва да съобразят приема на концентрирана напитка с въглехидрати, каквито са плодовете и зеленчуците с времето, в което се движат най-много. Обикновено това е сутрин или на обяд.

Коментирай